fallback

Всички позволителни за сеч в горите ще се издават чрез интернет

Агенцията по горите издаде временни указания за разрешителните за дърводобив

12:25 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Позволителните за сеч в горите ще се издават чрез интернет информационната система на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Тази нова практика ще позволи воденето на регистри и осъществяването на контрол, като едновременно с онлайн обработката се запазват и книжните документи, съобщиха от агенцията.

След приемането на новия Закон за горите предстои да бъдат подготвени две наредби - за развитието на горските територии и за сечите. Тъй като нормативите са в процес на подготовка, сечите ще се извършват по временни указания, поясниха от ИАГ.

За горските територии, които са държавна собственост или са предоставени за управление въз основа на договор, разрешителните се издават от директорите на съответното държавно горско или ловно стопанство.

За общинските гори кметът на съответната община упълномощава лице с висше лесовъдско образование, което издава позволителните. Частните собственици могат да получат съответните разрешителни от регистрирано лице, имащо право да извършва лесовъдска практика, както и от упълномощените да извършват тази дейност експерти за държавни и общински гори.

Сечи в горите могат да се провеждат въз основа на издадено позволително, когато насажденията са предвидени за сеч в горскостопанския годишен план, както и в програмите за ловностопански дейности и за дейности по опазването на горите от пожари. До влизане в сила на новите планове ще важат старите, поясниха от агенцията по горите.

Сечта се извършва само на маркирана дървесина. Позволителните се издават поотделно за всяко насаждение, като се определят сроковете за сеч и транспортирането на трупите. Сроковете могат да бъдат удължавани само от лицата, издали разрешителните, информират от ИАГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
fallback