fallback

Трайков: Искаме замразяване на преговорите за АЕЦ „Белене“

Предложената от „Росатом“ цена за атомната централа засега не ни удовлетворява, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма

12:15 | 17.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

„Ще изпратим писмо до руските си партньори „Росатом“ с искане преговорите за АЕЦ „Белене“ да бъдат замразени за три месеца от юли до септември т.г.“, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според подписаното споразумение 12 към първоначалния договор, окончателният контракт трябваше да бъде подписан до края на юни. Министър Трайков днес коментира обаче, „че няма фиксиран краен срок за подписване на договора“. Мотивите за исканата отсрочка той поясни с факта, че „има огромна работа, която трябва да се свърши за тези три месеца“.

Трайков посочи също, че от българска страна ще бъде поискано „Росатом“ да представи подробна разбивка на ценовата оферта до четвърто ниво „т.е. на ниво детайли, тъй като досега предложените оферти не ни удовлетворяват“. Едната оферта е за базова цена плюс ескалация в зависимост от инфлацията, а другата е т.нар. оферта за фиксирана крайна цена, добави министърът.

Българската страна ще поиска и допълнителна информация за това как техническият проект отразява новите изисквания за безопасност на атомните централи.

Въз основа на получените данни „ние ще трябва да преценим дали предложената от „Росатом“ цена е резонна“, посочи Трайков.

Междувременно българската страна ще мисли и за нови клаузи по окончателния договор за централата, но те ще бъдат предложени след възобновяване на преговорите в края на септември или началото на октомври.

Засега от руска страна не е потвърдено, че са съгласни със замразяването на преговорите, стана ясно от думите на Трайков.

Още следващата седмица се очаква да бъде избран новият директор на „Националната електрическа компания“ (НЕК), каза още Трайков. Той допълни, че след първия кръг от конкурса в т.нар. "къса листа" са останали четирима кандидати. Не било изключено да бъдат избрани двама изпълнителни директори, поясни още министърът.

Представителят на консултанта за АЕЦ Белене HSBC Владимир Каролев коментира, че становището за това дали централата е изгодна за България вероятно ще бъде обявено през август и поясни, че окончателното решение се взима от българското правителство.

HSBC се очаква да подготви икономически, финансов и пазарен анализ на проекта. Тези анализи обаче няма да включват предвиждания за цената на тока, защото като всяка друга стока тя зависи от пазарните условия, отбеляза Каролев.

Според него „Росатом“ има интерес да реализира в България един добър проект на атомна централа, защото по този начин той ще отвори пътя за евентуално строителство на други подобни проекти в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 08.09.22 г.
fallback