fallback

Преглед на печата за 17 юни

07:24 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Лекарите ще получат правен щит срещу гневни пациенти

в. Дневник

С промени в Наказателния кодекс статутът на лекарите се изравнява с този на други защитени професии като полицаи, съдии, прокурори и посегателството срещу тях при изпълнение на служебните им задължение ще се наказва много по-строго. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Измененията в НК се правят по предложение на БЛС и ще бъдат внесени в парламента от депутата от ГЕРБ Пламен Цеков.

Лекарският съюз смята, че ще получи подкрепата на мнозинството в парламента. МВР, прокуратурата и Министерство на здравеопазването  вече застанаха зад искането на докторите.

Няколкостотин работници в "Кремиковци" са били освободени тази седмица

в. Дневник

Няколкостотин служители на фалиралия стоманопроизводител "Кремиковци" са били освободени от началото на седмицата. Това съобщиха за "Дневник" хора, загубили работата си, а информацията беше потвърдена и от синдика Цветан Банков.

Той обаче не посочи общия брой на освободените работници. Само уточни, че на много от тях, но не на всички, новият собственик на производствените мощности "Елтрейд къмпани" е предложил трудови договори със същите финансови условия като досегашните.

ОББ вече е с по-висок рейтинг от собственика си

в. Дневник

Международната рейтингова агенция Standard& Poor's (S&P) намали оценката на ОББ с една степен от "B" на "B-", съобщиха от агенцията. ОББ е собственост на Национална банка на Гърция (НБГ) и свалянето на рейтинга й следва понижението на оценката на банката-майка от S&P ден по-рано на "CCC". Така обаче дори след намалението дъщерното поделение остава с по-висок рейтинг от този на банката-майка.

От S&P са на мнение, че след понижението на рейтинга на НБГ преди два дни, тя ще бъде с намалени възможности да поддържа съществуващата финансова подкрепа за поделението си в България. В допълнение влошаването на кредитоспособността на НБГ би могло да повиши риска от ефекта на "заразяване" за банката тук, пише още в съобщението на агенцията.

В София "зелената вълна" е възможна само с регулировчици

в. Сега

Противно на твърденията, че използването на повече техника и по-малко хора ще сложи ред в движението по пътищата, от столичната "Пътна полиция" борят задръстванията с жива сила. При очевидния хаос, който настава на пътя при появата на регулировчик, новият началник на КАТ гл. инспектор Богдан Милчев пробва да прокара вместо познатата "зелена вълна" с поредица от светофари с регулировчици.

Идеята за този вид "зелена вълна" е взета от Атина и Мадрид. Там полицията спирала светофарите и служителите излизали с палките навън. "Досега не е измислена по-умна машина от човека", твърди столичен катаджия №1. Но признава, че в София регулировчиците често бойкотирали движението, вместо да го подпомагат. Затова към тях ще бъде прикрепен и началник, който ги следи и ръководи. Милчев има интересно обяснение за този бойкот.

Нова банка отваря врати у нас в. Стандарт

Нов банков клон отваря врати в България до дни. Германското подразделение на турската Türkiye İş Bankası - İşbank GmbH (Ишбанк ГмбХ) ще започне да развива дейност от 1 юли, показва справка в Списъка на лицензираните банки и клонове на чуждестранни банки на БНБ.

Клонът ще функционира под фирменото наименование - Ишбанк ГмбХ клон София. Като регистрирани в страна-членка на ЕС, от İşbank GmbH се възползват от правото на установяване по Директива 2006 - 48, като избегнат лицензионния режим от срана на Централната ни банка.

МФ: Трябват 16 млн. в бюджета за заплата поне 270 лв.

в. Стандарт

След увеличението на минималната заплата от 240 на 270 лева допълните разходи за заплати в бюджетната сфера ще бъдат 5 милиона лева, но се очаква допълнителните приходи от осигуровки за здраве и пенсии да бъдат 19 милиона и 200 хиляди лева. Това сочат изчисленията на финансовото министерство, като пресмятането е направено при увеличение на заплатата от 1-ви юли.

Материалите, подготвени за заседанието на Тристранния съвет, са направени с разчет увеличението да е факт от 1 юли, а под проекта на постановление стояли подписите на министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов, съобщи БНР.

Лъчезар Иванов консултирал охранителна фирма

в. Новинар

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е консултирал охранителната фирма "Секюрити груп алфа" ЕООД и застрахователното дружество "Евроинс" АД. Това става ясно от ревизионен доклад на териториалната дирекция на НАП в София от април, съобщи сайтът Mediapool. Иванов е получил за консултирането хонорар от 131 000 лева.

По договора с "Евроинс" депутатът е извършвал медицински прегледи на кандидати за застраховане, срещу което получил два пъти по 5500 лева след удържан авансово данък от 450 лева. Той обаче не спазил Закона за ДДС, тъй като не е издал фактура на застрахователя.

От консултантски услуги по граждански договори със застрахователя и охранителната фирма Иванов е получил общо 131 000 лева, но се е регистрирал по ДДС 246 дни след законно установения срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 17.06.11 г.
fallback