fallback

Прогнозират по-добро качество на пшеницата от нова реколта

Средният добив за страната ще се движи между 350 и 400 кг/дка, очакват селекционери от Добруджанския земеделски институт

16:40 | 15.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Реколтата от пшеница през тази година се очаква да бъде по-добра като качество и добиви спрямо миналата година, съобщи доц. Николай Ценов, заместник-директор и селекционер по пшеницата в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Според търговците и експертите производството на пшеница у нас тази година ще се движи между 3,8 и 4 милиона тона. Очаква се средният добив за страната да е между 350 и 400 кг/дка. Вероятно ще има региони, където крупните арендатори ще получат дори над 600 или 700 килограма от декар, каза Ценов.

Очаква се пшеницата тази година да е бъде с добро качество, което ще повлияе положително и на възможностите за износ. Жътвата ще започне с десетина дни по-късно от обичайното, счита селекционерът. Той не изключва да се наложи паралелна жътва на рапица и пшеница като през деня се жъне пшеница, а през нощта рапица.

Голям е оптимизмът у фермерите, защото цените, вероятно ще са добри, коментира Ценов. Очакванията са за стартови изкупни цени от 350 лева/тон.

В световен мащаб прогнозите през тази година са за по-малко производство от това през 2010 г. Очакванията са общото количество да бъде със 7 милиона тона по-малко.

Експертът допълни, че между 70 и 80 на сто от площите с пшеница у нас са засети със сортове на Добруджанския земеделски институт. Всяка година институтът продава между 1500 и 2000 тона базови семена. Основните сортове, които се сеят от българските зърнопроизводители, са "Енола" и "Аглика". Всички сортове, които са създадени и се използват, имат потенциал за висок добив.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 05.09.22 г.
fallback