fallback

КЗК разреши съвместен контрол върху ново дружество с участието на БДЖ

Новообразуваното дружество „Парселс Деливери” АД ще се контролира от предприятията майки „Тип-Топ Куриер” АД и „БДЖ–Пътнически Превози” ЕООД

14:26 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на съвместен контрол върху новообразуваното дружество „Парселс Деливери” АД от страна на „Тип-Топ Куриер” АД и „БДЖ–Пътнически Превози” ЕООД.

В резултат на извършения анализ е установено, че планираната концентрация ще окаже влияние на пазара на неуниверсални пощенски услуги, в сегмента на куриерски пратки над 30 кг. Този пазар се характеризира с добра конкурентна среда и средно ниво на концентрация, смятат от КЗК. „Парселс Деливери“, дружество в процес на учредяване, ще оперира като независимо от своите две предприятия майки.

Според конкурентно-икономическия анализ съвкупният пазарен дял на двете дружества изключва възможността сделката да окаже значително въздействие на пазара на неуниверсални пощенски услуги.

Комисията отчете също обстоятелството, че запитаните конкуренти не очакват концентрацията да се отрази негативно върху тяхната дейност и дори считат, че навлизането на нов оператор на куриерски пратки над 30 кг ще допринесе за разнообразяване на предлаганите услуги, коментират от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 30.08.22 г.
fallback