fallback

Кадиев предлага индивидуална такса смет за София

Построяването на завод за боклук по нискоотпадна технология също е сред обещанията на БСП кандидата за кмет

13:19 | 15.06.11 г.

Въвеждане на индивидуална такса смет според потреблението на домакинствата предлага БСП кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, съобщи БТА.

„Идеята е сметта да се събира в специални бандеролни пликове за отделните видове отпадъци”, съобщи Кадиев при представянето на програмата за справяне с екологичните проблеми на столицата. Бандеролите ще бъдат с определена цена, която ще се равнява на годишната такса смет, поясни Кадиев.

Поддържането и създаването на паркове, както и изграждането на велоалеи по централните и квартални булеварди са другите акценти в предизборната платформа на Кадиев. В нея е записано още, че ще се насърчава и покупката на превозни средства, задвижвани с екологично гориво.

Кадиев обеща още трайно решаване на проблема с отпадъците на столицата чрез построяването на завод за боклук по нискоотпадна технология. По повод отпуснатите от Европейската комисия 69 млн. евро за изграждане на депо за отпадъци Кадиев коментира, че на практика съоръжението ще е неизползваемо, защото е предназначено за неопасни отпадъци, останали от първичната преработка. "Докато нямаме завод, нямаме и такава преработка", каза той.

Кадиев се ангажира още с хуманно и трайно решение на проблема с безстопанствените животни.

Предизборната кампания за местните избори на практика започна от миналата седмица, когато зам. кметът на София Мария Бояджийска съобщи, че общата информационната система за управлението на отпадъците в София е в напреднала подготовка и се очаква тя да заработи до края на годината. Очаква се тя да послужи като основа за един от вариантите за бъдещо определяне на таксата "смет".

Пак през миналата седмица на среща при омбудсмана на страната Константин Пенчев, беше обсъждано, че се планира такса "смет" за цялата страна да се определя от количеството генериран отпадък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
fallback