fallback

ЕК отпусна 210 млн. евро за компенсации на земеделците

Планът предвижда засегнатите производители да получат най-малко 50% от стойността изтеглените от пазара продукти

09:50 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз даде зелена светлина за обезщетяване с 210 милиона евро на земеделците, претърпели загуби от рязкото падане на продажбите заради епидемията от ешерихия коли. Предложението на Европейската комисия беше одобрено късно вчера, съобщиха Франс прес и ДПА.

Планът предвижда засегнатите производители да получат най-малко 50% от общата стойност на продуктите, които са били изтеглени от пазара. Сумите ще се изчисляват на базата на цените през последните четири години.

Около 35% от земеделците, които членуват в браншови организации, ще могат се възползват и от допълнителни компенсации, така че да бъдат покрити до 70% от загубите им. Страните-членки ще трябва да съобщят до 22 юли какъв е обемът на изтеглената от пазара продукция, след което ще може да започне изплащането на компенсациите.

За българските производители, чиято продукция е била изтеглена или върната заради потребителската истерия, компенсациите са 48 ст. за килограм краставици, 66 ст./кг. за доматите, за марулите около 78 ст./кг, за пипера 89 ст./кг и за тиквичките около 60 ст./кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 08.09.22 г.
fallback