fallback

Дянков обещава още промени в агенцията по приходите

След аптеките и компаниите по веригата зърно-брашно-хляб ще бъдат задължени да свържат касовите си апарати с данъчните

09:44 | 14.06.11 г.

Контролната дейност на Националната агенция по приходите (НАП) има слаби звена, затова съм разпоредил да се предприемат сериозни действия срещу покровителстването на определени фирми, особено на местно ниво. В противен случай ще продължим с кадровите смени в агенцията. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в интервю по БНТ по повод освободените ръководни служители в контролните звена на НАП-София вчера.

Проблемите в агенцията са били тема на извънредна среща на финансовия министър с директора на НАП Красимир Стефанов преди месец. "От срещите си по места научавам, че на местно ниво се допуска покровителстване на определени бизнесмени при плащането на данъците, което е недопустимо", обясни Дянков.

В самите доклади на НАП, датиращи още от 2007 г., се посочват слаби звена в системата, които допускат източване на ДДС или укриване на други данъци в различни сектори като продажби на горива, зърнопроизводство, пазар на лекарства и други, но до този момент няма реални мерки за противодействие, допълни министърът.

Според него депутатите от ГЕРБ са прокарали всички закони, поискани от НАП, чиято цел е да се повиши ефективността при събирането на данъците. "Остава данъчната администрация да започне да ги прилага", допълни Дянков.

До края на август ще приключи задължителното свързване на касовите апарати на НАП с аптеките. Веднага след това този процес ще продължи и за компаниите, които работят в системата на зърнопроизводството и останалите сектори, свързани с него, допълни още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
fallback