fallback

Шматко: Никой никога няма да предложи условия като нашите за АЕЦ „Белене“

Руският енергиен министър очаква до „два-три“ месеца цената на проекта да стане окончателно ясна

19:21 | 13.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

"Никой никога повече няма да предложи условията, които сега Русия предложи на България за изпълнението на проекта "Белене"", посочи на енергетиката на Русия Сегей Шматко, допълвайки че има предвид не само кредитирането и цената, съобщава ИТАР-ТАСС.

Цената за строителството на българската АЕЦ "Белене" ще бъде определена през идните три месеца, уверен е руският министър.

"Неотдавна се срещнах с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България. Според мен през идните два-три месеца ще можем окончателно да проведем преговорите по ценовото предложение", каза Шматко.

Министърът припомни, че проектът е преминал всички необходими експертизи в България и изрази увереност, че ще премине и допълнителни проверки предвид препоръките на Европейския съюз, свързани с аварията е АЕЦ "Фукушима".

"Абсолютно сме уверени, че техническият проект на АЕЦ "Белене" ще покрие тези допълнителни изисквания", заяви той.

В областта на атомната енергетика трябва да се създаде наднационална система от стандарти за сигурност и да се унифицират технологиите, посочи Шматко.

Министърът изрази и увереност, че "не съществуват алтернативи на атомната енергетика". Всичко за проекта АЕЦ "Белене" може да проследите тук (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 02.09.22 г.
fallback