fallback

БСК изненадващо подкрепи увеличение на минималната заплата

Актуализацията на пенсиите според работодателите трябва да се извърши с еднакъв процент

12:40 | 10.06.11 г.

Българската стопанска камара (БСК) изненадващо подкрепи увеличение на минималните доходи на заетите в икономиката, съобщиха от бизнес организацията. Мотивът е, че правителственото решение е стимул за подобряване на квалификацията, нарастване на потреблението, ръста на инвестициите и техническото обновление.

В понеделник (6 юни) от камарата обявиха, че актуализацията на минималната работна заплата трябва да стане след 1 януари 2012 г. и то след като  бъде направена подробна оценка за въздействието на мярката върху икономиката.

В сегашното си становище работодателите препоръчват промяната на минималната работна заплата да стане, като се отчетат преките и косвените ефекти. В противен случай това ще постави в затруднение голяма част от фирмите в България и, преди всичко малките и средни предприятия, които осигуряват основната част от работните места в страната.

Според стопанската камара това решение ще принуди работодателите да закрият работни места и да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка. Това ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове и дисбаланс в приходната и разходната части на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Според работодателите актуализацията на пенсиите следва да се извърши с еднакъв процент за всички пенсии в зависимост от осигурителния доход, инфлацията и ръста на БВП.

Индексирането на най-ниските пенсии „награждава” една част от осигурени лица, които не са внасяли дължимите вноски и са лъгали обществото, и „наказва” хората с по-високи пенсии, както и получаващите т.нар. „стари пенсии”, които са били коректни и изрядни спрямо пенсионно-осигурителната система, е отразено в становището на стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:02 | 08.09.22 г.
fallback