fallback

Франция: България и Румъния влизат в Шенген на два етапа

Страните от Шенген ще могат да разполагат свои гранични полицаи по границите на България и Румъния, съобщи френският вътрешен министър

20:59 | 09.06.11 г. 4

Клод Геан. Снимка: Ройтерс

България и Румъния ще влизат в Шенген поетапно, като по границите на двете страни ще има представители на шенгенските държави като допълнителна гаранция. Това стана ясно след днешното заседание на вътрешните министри на страните от Евросъюза, които признаха техническите критерии за изпълнени и се договориха да се върнат към въпроса за приемането на двете страни през септември, предаде БНР. Първи за възможността за поетапно отваряне на границите говори френският вътрешен министър Клод Геан, като подчерта, че макар България и Румъния да изпълняват техническите критерии, корупцията все още притеснява много от държавите членки. Основното опасение е, че тя ще отслаби граничната охрана.

Геан каза, че първият етап от приемането ни в Шенген ще бъде отваряне на въздушните и морските граници. Той допусна, че това може да стане седмици или месеци след следващото заседание през септември, когото вече ще са ясни резултатите от юлския доклад на Европейската комисия по мониторинговия механизъм. Вторият етап, който предвижда отварянето на сухопътните граници, ще започне след новия доклад по мониторинга през 2012 г.

Междувременно, като гаранция и като форма за установяване на допълнително доверие, страните от Шенген ще могат да разполагат свои гранични полицаи по въздушните, морските и сухопътните граници на България и Румъния, съобщи Клод Геан. Този вид наблюдение не притеснява българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

„Когато беше френският министър в България, това беше едно от неговите предложения, което ние го възприехме, дори Франция да изпрати при необходимост техни гранични полицаи да работят заедно с българските си колеги. И в момента служители на ФРОНТЕКС работят заедно с българските си колеги на българо-турската граница. Така че от тази гледна точка съвместната работа и разширяването, участието на ФРОНТЕКС може само да подпомогне за подобряване на административния капацитет и това е форма и начин на доверие“, коментира той. Днес стана ясно още, че Холандия е страната, която се противопоставя най-категорично на определянето на дати и срокове с аргумент, че качеството е по-важно от скоростта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
fallback