fallback

Преводите по БИСЕРА вече ще се обработват 3 пъти на ден вместо досегашните два

БНБ удължава работното време за RINGS преводите с 15 минути до 16:00 ч. от 13 юни тази година

16:18 | 09.06.11 г.

Клиентите на банките ще могат да правят преводи чрез системата RINGS до 16:00 ч. вместо до 15:45 ч. е решила Българска народна банка. Промените влизат в сила от 13 юни 2011 г. Преводите по БИСЕРА ще се обработват 3 пъти на ден, а именно в 10:00 ч., в 13:30 ч. и в 16:00 ч. В тези часове БИСЕРА ще подава заявки за сетълмент към RINGS. В момента обработките са в 10:30 ч. и в 15:30 ч. Промяната в броя на заявките за сетълмент на БИСЕРА ускорява и оптимизира изпълнението на клиентските плащания, осигурява равномерното им разпределение в рамките на системния ден и улеснява управлението на ликвидността и оперативната дейност на банките при обслужването на техните клиенти, заявяват от БНБ.

Очаква се положителен ефект при обработката на плащанията към бюджета, тъй като се предвижда голяма част от клиентите да се възползват от втората заявка на БИСЕРА, което ще намали обема им в третата заявка. Това ще намали необходимото време на банките за обобщаване на информацията за централизация на бюджетни средства и за обработките в края на деня, споделят от БНБ.

С промяната в графика на системния ден на RINGS и броя на сетълмент циклите на БИСЕРА ще се ускорят междубанковите разплащания, което ще улесни клиентите и бизнеса, посочват от банката. Внедряването на промените е проект, иницииран от Асоциацията на банките в България и системния оператор БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ АД. БНБ, в качеството си на администратор и оператор на RINGS, подкрепи, инициира и организира бързата реализация на проекта, оценявайки положителните ефекти за платежната система и оперативната дейност на банките при обслужването на техните клиенти, изтъкват от централната банка. Картовият оператор БОРИКА подава заявки за сетълмент към RINGS в 9:30 и в 14:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
fallback