fallback

Преглед на печата за 9 юни

07:47 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Нови евроакцизи вещаят шоково поскъпване на бензин, дизел и ток

в. Сега

Общи за ЕС законодателни промени са на път да повишат драстично акцизите на всички горива, а оттам и крайните цени у нас. Това стана ясно при обсъждането на промени в директивата на енергийните продукти в парламентарната бюджетна комисия вчера. ЕК настоява за вдигане на минималните акцизни ставки за горивата и за автоматичното им индексиране на всеки 3 г. според инфлацията в Евросъюза.  

Предвижда се съвсем нов модел за облагане на енергоизточниците с два компонента на акциза - един за емисиите от въглероден двуокис (СО2) и друг за "калоричност". Изключение за СО2 ще има единствено за биогоривата, и то само ако отговарят на определени критерии. Облагането с т. нар. СО2 компонент ще важи за всички останали продукти, като се залага ставка 20 евро за тон. Ако новите изменения влязат в сила, това ще доведе до поскъпване и на тока за бита. В момента еленергията за домакинствата не се облага с акциз.

Новите дрехи на МВР ще струват 70 млн. лв.

в. Дневник

Новите полицейски униформи с всички атрибути ще струват около 1200 лв. на човек. Те ще са три пъти по-скъпи от сегашните, но са в много повече пъти по-добри и удобни за служителите, каза вътрешният министър Цветан Цветанов, след като вчера правителството реши облеклото на полицаите да бъде подменено в следващите две години.

Служителите на МВР са около 58 хил., от които 30 хил. полицаи. Това означава, че подмяната на униформите им ще струва 36 млн. лв. Според Закона за МВР обаче цивилните служители получават левовата равностойност на униформеното облекло, т.е. ще бъдат похарчени още 34 млн. лв., с които агентите, дознателите и администрацията да си купят костюми по свой избор. Обществената поръчка ще бъде обявена тази година. Общата сума от 70 млн. лв. ще се изразходва за 3 години.

Бойко Борисов и ГЕРБ пред тежки избори и през лятото

в. Дневник

Бойко Борисов и управляващата партия са пред тежки избори преди гласуването наесен за президент и местнавласт. Решението кого да издигнат за държавен глава става все по-трудно. Рейтингът на премиера за пръв път отбеляза най-висок спад - с 5 пункта до 35%, и се изравни с неодобрението за него, показа представителното проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 май - 2 юни сред 1020 души. Почти паралелно с обявяването на нагласите вчера по обед Борисов заяви: „За медиите искам да кажа отсега - да знаят, че ще се кандидатирам за следващите президентски избори. Ще изкарам този мандат и половината от следващия и тогава.“

Пътната компания тръгва през август с 1.1 млн. лв. от бюджета

в. Дневник

Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (СИП), която трябва да изгради магистралите „Струма“, „Хемус“ и „Черно море“, се предвижда да заработи от август. Бюджетът за тази година е 1.1 млн. лв., като средствата се осигуряват поравно от министерствата на финансите и на регионалното развитие. От 2012 г. държавната компания трябва да стане бенефициент по оперативна програма „Транспорт“ и да се финансира от еврофондовете.

Първоначално за СИП ще работят 20 души, които ще бъдат избрани чрез конкурс. Средната месечна заплата ще бъде 2800 лв., което е близо три пъти повече от средната в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това стана ясно по време на обсъждане на промените в Закона за пътищата в парламентарните комисии по регионална политика и по еврофондовете.

100 млн. лв. за извънкласни занимания от есента

в. Новинар

100 млн. лв. са предвидени за извънкласни занимания за учениците, но от следващата учебна година. Парите са по европейки програми и ще се отпуснат на всички училища. Това съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по време обсъждане за промяна на голямото междучасие в столичното 104-о училище „Захари Стоянов”.

Оказва се, че часовете, които се изучават по учебната програма, не са достатъчни, за да задоволят потребностите на учениците. За „Новинар” децата заявиха, че биха искали отпуснатите пари да отидат за предмети като фотография, системно програмиране, графичен дизайн и др.

Баровци вдигат юрти край морето

в. Стандарт

Прием на гости в юрта е новата мода край морето. Лятна резиденция в номадска шатра е хитът сред богаташите този сезон. В кризата това е спасение за собствениците на парцели, попаднали в зони по "Натура 2000". Уникална юрта, родно производство, е най-голямата атракция и част от проекта "Пътят на коприната - пътища на диалога", на който Варна е първа спирка.

Удобствата са като в 5-звезден хотел, категоричен е австрийският писател и пътешественик Бруно Бауман. Търсене на номадската шатра вече има от много българи, американци, унгарци, ирландци и австрийци, твърди Диана Колева, която произвежда юрти от година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 18.08.22 г.
fallback