fallback

Започва работа с френската Areva за проекти в АЕЦ "Козлодуй"

Предвижда се работните групи от българска и френска страна да започнат работа до месец

14:40 | 07.06.11 г.

Български и френски експерти започват съвместна работа по осъществяване на дейностите от Меморандума за сътрудничество между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и френската компания Areva за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. За това се договориха в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президентът на френския енергиен гигант Ан Ловержон, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Трайков е във френската столица за участие в министерската среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност.

Трайков представи график за извършване на дейностите по меморандума, който предвижда работните групи от българска и френска страна да започнат работа до месец.

Самият меморандум предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България, включващи евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй" и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене".

Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от бъдещите съвместни дейности.

Модернизацията на съществуващите и изграждащите се ядрени централи е напълно постижима задача. Ескалацията в цената на базовия договор за „Белене“, която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от Areva дейности, поясни Ловержон. По думите й компанията не е променяла цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по проекта „Белене“ от 2008 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 02.09.22 г.
fallback