fallback

Шефът на БНБ определи гръцките банки като „пилон“ на стабилността

В интервю за гръцка агенция Иван Искров разсейва опасенията на вложителите за сигурността на спестяванията им заради кризата в южната съседка

13:01 | 06.06.11 г. 14

„Гръцките търговски банки в България са основен "пилон" за стабилност на банковата система на страната“. Това заявява управителят на Българската народна банка Иван Искров в интервю за гръцката агенция АНА-МПА, предаде БТА.

Изявлението на Искров е по повод появилите се безпокойства сред българските вложители, че финансовата криза в южната съседка може да се отрази негативно и на гръцките банки в България.

Помолен да коментира публикации в българския печат, подлагащи на съмнение стабилността на гръцките банки в България, които са основават на твърдения в гръцки вестници, че за един ден от местните банки са изтеглени 1,5 млрд. евро, шефът на БНБ окачествява публикациите като "хиперболизирани".

Според Искров гръцките търговски банки никога не са били част от финансовия проблем, а напротив, те винаги са били част от решаването на проблема, защото според него става дума за банков сектор с едно от най-високите нива на капитализация и с една от най-добрите системи за управление не само на Балканите, но и в целия Европейски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback