fallback

Преглед на печата за 6 юни

08:00 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Заразата засегна и българския бизнес - цените падат

в. Дневник

Разрастващата се криза със заразата от ешерихия коли в Германия започва да се усеща силно на българския пазар. Производители на зеленчуци заявиха пред „Дневник“, че търсенето на продукцията им намалява в цялата страна, изкупните цени също. Търговците засега държат цените, но споделят, че клиентите все по-често питат за произхода на стоката.

Засега са засегнати предимно собственици на оранжерии, но се очаква да има ефект и върху производството на открито, тъй като според бранша възстановяването на цените няма да се случи до излизането на първите полски зеленчуци на пазара.

НАП към 360 фирми: Знаем, че криете данъци

в. Дневник

Националната агенция по приходите (НАП) започва срещи с компании от категорията на големите и средните данъкоплатци, на които ще ги предупреди, че е засякла техни опити за укриване на данъци. Това съобщи изпълнителният й директор Красимир Стефанов пред „Дарик радио“ в събота.

По думите му „вече сме идентифицирали 360 фирми, които със сигурност по един или друг начин са направили така, че умишлено са стопили корпоративния данък.  Сега представители на приходната администрация ще привикват шефове на фирмите и ще ги убеждават сами да коригират отчетите и данъчните декларации.

Модерните лекарства се оказват непосилни за здравната каса

в. Дневник

От март досега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има преразход при плащанията за лекарства, обяви Калина Пенчева, шеф на дирекция „Лекарствени продукти“. Касата плаща изцяло или частично медикаменти за здравноосигурените.

Ръководството на НЗОК ще се опита да реши проблема, като поиска от надзорния си съвет да отблокира 60 млн. лв. от оперативния резерв, който е 260 млн., лв., каза управителят на касата д-р Нели Нешева. Планираният бюджет за лекарства е 32.5 млн. лв. месечно, а преразходът е със 7 млн. на всеки 30 дни.

България иска от Еврокомисията 250 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй"

в. Сега

Нови 450 млн. евро за продължаване работата на Международен фонд "Козлодуй" е поискала България от Европейската комисия. Информацията на Mediapool бе потвърдена от министерството на икономиката, където по предварителни разчети се надяват 250 млн. евро от въпросната сума да отидат за извеждането от експлоатация на спрените четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", а 200 млн. евро. - за енергийна ефективност.

При отказа си от първите 4 блока на АЕЦ-а България договори безвъзмездна помощ от 550 млн. евро, които пристигнаха на 4 транша през периода 2000-2009 г. В края на мандата си кабинетът "Станишев" започна преговори за допълнителни компенсации. В крайна сметка обаче ЕК одобри 300 млн. евро в началото на мандата на кабинета "Борисов", а първият транш от 75 млн. евро дойдоха през м.г.

Безплатна екскурзия срещу евтини череши

в. Стандарт

Дават безплатна екскурзия, ако продадеш евтино черешите, ягодите или другия зарзават. Новата мода на взаимоотношения за заравяне на томахавката измислиха в Пазарджишко прекупвачи на плодове и зеленчуци. Младите момчета с микробуси се стреснаха от заканите на производители на череши и други овошки, както и на дребни зеленчукопроизводители.

Истерията с краставиците също развихри въображението им и те започнаха да предлагат бонуси, само и само да изкупят за стотинки селскостопанската реколта. На места в Община Септември отсега се сключват неформални договорки между овощари, производители на домати и дори на грозде и търговци.

Кафенета и офиси издържат моловете

в. Стандарт

Родните молове вече приличат на кафенета и офиси, а не на търговски центрове. Причината е, че заради кризата много от магазините в тях фалираха. Малките бутици оцеляват по няколко месеца дори и в София. Задържат се само магазини на големите вериги. За сметка на това пък кафенетата и ресторантите в гигантските центрове са пълни с народ от сутрин до вечер.

В столичните молове заведенията на всеки етаж са най-малко три. Места трудно се намират, въпреки че в тях не се пуши. Вместо на нови магазини обаче моловете напоследък се радва на наематели на офиси. "За една туристическа агенция например е толкова важно да е на възлово място, колкото е важна рекламата в нета и с брошури", коментираха туроператори.

Масови фалити на фирмите за скрап

в. Новинар

Близо 70 % от площадките и фирмите за изкупуване на цветни метали ще фалират. Това прогнозираха от Българската асоциацията по рециклиране. Причината за това те виждат в новия закон за отпадъците, който регламентира изграждането на площадките. От 2000 те трябва да се сведат до 400, а пунктовете да бъдат изнесени в индустриалните зони.

Според асоциацията, в закона има противоконституционни и дискриминационни текстове. След прилагането му без работа щели да останат 20 000 души, които са заети в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 19.08.22 г.
fallback