fallback

Високите цени на земеделската продукция щели да повишат печалбите на фермерите

Забавянето на приватизацията на Булгартабак ще понижава цената му, смята Мирослав Найденов

16:00 | 03.06.11 г. 1

„По-високите цени на земеделската продукция са положителен фактор за средния доход на българските фермери“, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол, съобщи БТА. За първото тримесечие на годината Националният статистически институт е отчел нарастване на цените на селскостопанските продукти с 22% спрямо същото тримесечие през миналата година, съобщи Найденов.

По-значително е поскъпването на растениевъдната продукция - с 54,7 на сто, което се дължи на увеличението в цената на зърнените култури и слънчогледа. Ръстът на цените на животновъдната продукция е по-малък – с 10,1%, отбеляза министърът.

По думите му от средата на 2010 г. до момента цените на селскостопанската продукция на вътрешния пазар се движат под нивата на международните котировки. Цените на царевицата и слънчогледа у нас са с 10 до 50 долара по-ниски от международните.

Мирослав Найденов коментира и бъдещата приватизация на Булгартабак холдинг. Според него „всеки ден забавяне ще понижава цената му“. Дружеството е трябвало да бъде приватизирано много отдавна, за да не пада цената му, смята министърът.

По темата за заразата с ешерихия коли Найденов каза, че България е взела мерки, за да не се допуска тя у нас. Очаква се следващата седмица министрите по здравеопазване и по земеделие на страните от ЕС да се срещнат на извънредно заседание, на което да поискат компенсации за загубите на земеделците, каза Найденов.

България също търпи загуби от понижената продажба на зеленчуци заради заразата. Щети от ситуацията понасят предимно големите зеленчукови производители. От думите на Найденов стана ясно, че министерството не събира сигналите за загубите.

Следващата седмица министрите на земеделието и здравеопазването на страните-членки на Евросъюза ще проведат заседание, на което да се обсъдят компенсации за загубите на земеделците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
fallback