fallback

Социалният министър пак обеща ръст на минималната работна заплата

Според Тотю Младенов хазната и фирмите имат възможност да вдигнат възнагражденията

14:19 | 03.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

От 1 юли еднократното компенсиране на пенсиите и новият размер на минималната работна заплата (270 лв., вместо досегашните 240 лв.) ще бъдат факт. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той е оптимист, че след 20 юли, когато трябва да заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ще бъде постигнат консенсус как и с колко да бъдат компенсирани доходите на хората.

Министърът призна, че поради обективни причини от началото на годината хранителните продукти и горивата у нас са поскъпнали драстично.

След решението на НСТС в правителството ще бъде внесен проект за решение, добави Тотю Младенов. Той все пак уточни, че парите ще зависят от възможностите на републиканския бюджет и стопанските субекти и са обвързани с ръста на производителността на труда в България.

По думите на министъра цифрите засега сочат, че хазната и фирмите имат възможност да вдигнат възнагражденията.

Младенов дори напомни, че в някои браншове вече има ръст на минималните възнаграждения - в металургията 400 лв., а в минната индустрия - 340 лв.

По повод смяната на заместника му Красимир Попов министърът коментира още, че забавяне на плащанията по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" вече няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 06.09.22 г.
fallback