fallback

Замразяват акциза на цигарите до 2015 година

Проект на правителството цели акцизът на тютюневите изделия да не се променя през следващите 4 години

14:33 | 02.06.11 г. 1

Акцизът на цигарите няма да бъде повишаван през следващите 4 години.Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков на международен форум за противодействието на контрабандата, съобщи Dnes.bg.

Според финансовия министър задържането на акциза е част от плана на правителството, реализиран след 2009 г., Според този план драстичният скок в цените на цигарите реално беше извършен през 2010 г. Целта е в годината след кризата да няма промяна в акциза, така че да не се отрази върху инфлацията.

Дянков добави, че страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация.

Контрабандата на цигари е основният проблем за страните от Европейския съюз, обяви по време на конференцията директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Според него контрабандата на цигари има няколко аспекта – въвеждане на цигари в България от трети страни; въвеждане на цигари през вътрешните граници и търговията на цигари без заплатен акциз.

"Опити за нелегално вкарване на цигари стават и в момента, но са на предимно непопулярни марки цигари", каза още Ваньо Танов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 09.09.22 г.
fallback