fallback

Русия: Ще осигурим безопасността на АЕЦ Белене, политизация е недопустима

България и Русия още не са се споразумели за окончателното споразумение за АЕЦ Белене

14:35 | 02.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Русия ще осигури безопасността на АЕЦ Белене в България, политизация на този въпрос е недопустима. Това е заявил днес в Москва министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след срещата си с българския министър на външните работи Николай Младенов, съобщи РИА Новости. Българският външен министър е на тридневно официално посещение в Москва. 

„Руските специалисти проведоха много тежки стрес-тестове на всички руски атомни електроцентрали. По аналогичен начин ще подходим към осигуряване на безопасността на всички АЕЦ, които строим в чужбина с наши задгранични партньори. Това важи в пълна степен и относно осигуряване безопасността на АЕЦ Белене“, заявява Лавров.

„Днес се договорихме (с българския външен министър) че експертите са длъжни да се занимават с тези въпроси (безопасността на АЕЦ) и че политизация не трябва да има“, подчертава руският външен министър.

Строителството на АЕЦ Белене „изисква специализирана експертиза“, заявява на свой ред българският външен министър, цитиран от руската медия. По думите на Николай Младенов, „руските специалисти вече работят в България“.  

Младенов се е съгласил с Лавров, че строителството на АЕЦ Белене не трябва „да се поставя в политически рамки“. „Това би изкривило истинската същност на въпроса, свързан с безопасността, с финансирането на проекта и с неговото структуриране“, е обобщил българският миинстър.

Мeждувременно, поне официално, не е обявено, че България и Русия, в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) и Росатом, са се споразумели за окончателното споразумение за АЕЦ Белене. Според подписаното през април т.нар. Споразумение 12 към първоначалния договор за строителството на АЕЦ Белене, това трябваше да стане до 1 юни, като самият договор (ако няма ново удължаване на сроковете) бъде подписан до 1 юли. Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обаче беше заявил по-късно през април, че до 1 юни очаква изчерпателната позиция на Росатом по проекта за втората българска АЕЦ.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
fallback