fallback

От утре таксата за преминаване на автомобил по Дунав мост пада тройно

Новата тарифа, според която ще се минава срещу 4 лв. от България към Румъния, влиза в сила от 1 юни

19:03 | 31.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

От утре влиза в сила решението на Министерски съвет за значително понижаване на таксите за преминаване на леки автомобили по Дунав мост.

До днес от водачите на леки автомобили и на автомобили 8+1 места се събират по 6 евро (12 лв.), а от утре цената ще бъде три пъти по-ниска – 2 евро (4 лв.). Промяната влиза в сила от полунощ.

За останалите превозни средствата таксата се запазва в сегашния размер.

Митническата администрация е създала необходимата организация за безпроблемното въвеждане на новия размер на таксата, се посочва в съобщение на агенция „Митници”.

Направена е настройка на информационната система и са актуализирани информационните табели, указващи промените на преминаващите пътници.

По предварителни прогнози на база данни от 2010 година, при среден разчет от около 900 леки автомобила на денонощие, очакваното намаляване на приходите би било около 7 000 лв.

В годишен план това е не повече от 2 млн. лв., което е около 7 процента от общия приход от това перо, са изчислили от митническата администрация.

Само за миналата година от събраните от митническите служители такси за преминаване през Дунав мост в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" са постъпили около 28 милиона лева.

Очаква се, освен чисто фискален ефект, мярката да има и силен икономически, заради облекчаване на туристическите и деловите пътувания, се казва в информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback