fallback

Две трети от българите отбелязват спад в стандарта си на живот

Въпреки проблемите българите са оптимисти за бъдещето, като 40% очакват стандартът им да се повиши през следващата година, сочи проучване на НЦИОМ

13:17 | 31.05.11 г.

Две трети от българите твърдят, че през последната година стандартът им на живот се е влошил, показва национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), предаде БТА.

Анкетирането е извършено в периода от 12 до 19 май т.г. сред хиляда души. На въпроса дали живеят добре положително са отговорили 40 българи, или едва 4 на сто от запитаните.

Близо 63 процента от запитаните са срещали затруднения при плащане на битови сметки за електричество или парно отопление, а 58 на сто са се ограничавали в покупките на стоки от първа необходимост, показва още изследването.

Почти половината от анкетираните не са си позволили почивки през миналата година, а 40 на сто са отворили, че отлагат планиран ремонт на жилището си.

Проблеми с погасяването на заемите си са имали 22 процента от запитаните, а други 19% са обяснили, че на този етап се отказват от покупка на нова кола.

Временно без работа през изследвания период са останали 16 процента от българите, а 15% са безработни повече от 6 месеца. Две трети от безработните се определят като трайно безработни.

Въпреки проблемите българите са оптимисти за бъдещето, като 40 процента от запитаните очакват стандартът им да се повиши през следващата година. Песимисти в това отношение са само 20% от хората.

Половината от анкетираните виждат изхода от кризата след няколко години, а една пета от българите казват, че никога няма да излезем от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
fallback