fallback

Преглед на печата за 31 май

07:26 | 31.05.11 г. 2

“Менпауър“: Инженер, мениджър и занаятчия са най-търсените кадри

в. Дневник

Инженери, ръководни кадри и занаятчии са сред най-търсените от работодателите кадри в България. Сред дефицитните професии са още секретарки, техници, шофьори и специаласти по инфромационни технологии.

Това показва проучване на българския офис на международната компания за човешки ресурси „Менпауър“. Проучването е направено сред 700 компании от строителството, производството, транспорта, търговията, добивната промишленост, земеделието и др.

Проектът за „Струма“ предвижда 13 км тунел

в. Дневник

Тунел от 13.3 километра ще минана по продължението на Кресненското дефиле. Уникалното съоръжение е единстнственото възможно решение за изпълнението на  тази отсечка от магистрала „Струма“ и може да се сравни с изграждания тунел под Босфора в Истанбул. Очаква се съоръжението да бъде одобрено днес в Люксембург от работна група, която подготвя документите за трасето.

Енергийният регулатор предлага с до 10% поскъпване на парното от първи юли

в. Дневник

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране предлага цената на парното да се увеличи с до 10% от първи юли, показва последният доклад на комисията.

Общата тенденция показва непрекъснато увеличение на цената на парното от януари 2010 г. Тогава в София услугата е струвала с 13% по-евтино, в Перник – с 18% и др

1.3 млн. българи имат ограничен достъп до лекар

в. Сега

Достъпът до медицинска помощ в България продължава да бъде неравно разпределен. Близо 1.3 млн. българи от няколко области разполагат с двойно по-малко медици от тези в останалата част на страната. Това показват данни на националната статистика за здравеопазването у нас през миналата година.

Средно 37 лекари обслужват 10 000 българи и по този показател България не е далеч от средните равнища за ЕС (34 по последни данни на Евростат, които са за 2008 г.).

Армията ни ще харчи над 100 млн. лева за мисии

в. Сега

Разходите на армията ни за мисии през тази и следващата година ще надхвърлят 100 млн. лв.Бъдещите планове на военното ведомство са заложени в доклад на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, качен на интернет страницата на МО.

"Ние планираме през 2011 и 2012 г. да участваме във водените от НАТО, ЕС и ООН операции и мисии с общо до 920 военнослужещи", пише ген. Симеонов.

Държавата прави плах опит да поощри качеството във вузовете

в. Сега

Държавата ще налее 10.2 млн. лв. в опит да стимулира автономните университети да съкратят излишните звена и да развиват качествените специалности, става ясно от проектопостановление на Министерския съвет.

По подобие на програмата за оптимизация на училищната мрежа МОМН ще дава пари на университетите, ако предприемат закриване или сливане на факултети, департаменти или други образователни звена. За пръв път университетите, които поддържат качествени специалности с добра реализация на своите студенти, ще получат от юли допълнителни бонуси.

Гърци изкупуват от британците къщи и вили в Банско

в. Стандарт

С калимера вместо с добър ден ще се поздравяват скоро в Банско. Уплашени от кризата в родината, гърци масово изкупуват имоти в курортното градче.

Съседите се възползват от ниските цени в Банско и Разлог и влагат изтеглените спестявания там, обясни собственикът на агенцията за недвижими имоти "Кас Пропъртис" Атанас Бутилов. Гърците купуват на килограм вили и апартаменти от англичаните, които инвестираха в Пиринския край преди 2-3 г.

Ченгета и митничар рекетират варненци

в. Стандарт

МВР удари банда от 19 лихвари във Варна. При операцията бяха арестувани двама полицаи, митничар и занаятчия. Бандата рекетирала десетки варненци повече от година. Начело на групата стоял занаятчия от Варна, който държи верига плейбой барове.

С помощта на две заложни къщи "Арес Груп" в морската столица и Провадия Баровеца са раздадени кредити за над 270 000 лева. Срещу парите са взимани за залог къщи, апартаменти, коли и банкови сметки.

Хванаха лекари и фармацевтични компанния в нелегална схема

в. Новинар

Лекари и фармацевтични компании изработили незаконна схема, с която пробутвали не дотам нужни на пациентите лекарства. Нелегалната практика беше разкрита чрез скрита камера на БНТ. От репортажа се вижда как медици от болници и поликлиники изписват на болните медикаменти, които не са подходящи за тях.

Причината докторите да предписват съответните лекарства е, че представителите на фармацевтичните фирми ги стимулират с подаръци, за да дават предлагания от тях медикамент.

Трайков пред оставка, прогнозират от СДС

в. Новинар

ГЕРБ замисля оставката на икономическия министър Трайчо Трайков. Това прогнозира лидерът на СДС Мартин Димитров пред Нова телевизия. Причината е проектът за АЕЦ "Белене", за който консултантът даде оценка, че е икономически губещ.

По думите на Димитров ГЕРБ иска да строи атомната централа, но това би им се отразило пагубно на предстоящия вот. Именно затова те протакат крайното решение, което да бъде взето след изборите. От АЕЦ "Белене" не може да се спечели, може само да се губи, сигурен е Димитров, тъй като това означава зависимост от Русия и по-скъп ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 19.08.22 г.
fallback