От: Илиян Велков
По никакъв начин не може да стане заразяване на българските краставици със смъртоносната бактерия „ешерихия коли”, плъзнала из Европа. Това мнение споделят производители от Южна България. Причината е, че родният зеленчук се произвежда по съвсем различна технология. В оранжерията на град Първомай, от която се изнасят най-много тонове краставици от България за западните държави, смятат, че истерията около бактерията ще се отрази положително на българските производители. Оранжерията в Първомай е на площ от 300 декара и в нея всекидневно се произвеждат стотици тонове краставици, домати и чушки. „По никакъв начин българските краставици не могат да се заразят с опасната бактерия, открита в Германия, защото те не се третират с органични торове”, заяви пред Dnes.bg главният организатор в оранжерията Стефка Димова. Каставиците в България растат върху каменна вата с минерални торове, а не върху почва. Затова не могат да се заразят като тези в Германия и Испания.
След като краставиците се оберат, те се извозват до манипулационния цех, където се сортират и подготвят за продажба и износ. „Зеленчуците не се третират с органични торове, от които се е появила смъртоносната бактерия, така че българите нека са спокойни”, коментира Зорница Стоянова, която контролира производството на краставици в оранжерията.
Изследване на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив от днес е показало, че краставиците от региона не съдържат бактерията „ешерихия коли”. Според производителите има два начина, по които е възможно истерията около заразата да се отрази на български пазар. „Единият вариант е продажбите рязко да спрат, а другият да увеличим износа на краставици за страни от Европейския съюз”, смята Стефка Димова. Само за Чехия, Румъния и Гърция годишно от оранжерията в Първомай се изнасят 1500 тона краставици. Производителите имат готовност да започнат износ и за Германия и Испания, ако пазарът наложи това.