fallback

ДСБ няма да подкрепи идеята данъците да се изменят с по-голямо мнозинство

Предложението е записано в изработения от ГЕРБ Пакт за финансова стабилност

14:00 | 30.05.11 г.

Депутатите от Демократи за силна България (ДСБ) няма да подкрепят законопроекта за изменение на Конституцията, регламентиращи промяната в данъчното закондателство да става с две трети от гласовете на депутатите. Предложението е свързано с въвеждането на пакта за финансова стабилност, изработен от ГЕРБ, съобщи БТА.

Според тъмносините въвеждането на подобни промени ще постави кабинета в зависимост от опозицията и ще го превърне в заложник на малки парламентарни групи.

„Избираме правителство с обикновено мнозинство и не му даваме възможност да провежда своята политика“, коментира заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова.

Въпреки позицията си ДСБ ще участва в парламентарната комисия, която ще обсъжда промените в основния закон. Парламентарната група на Синята коалиция ще обсъди позицията си по законопроекта, но няма страшно, ако двете партии в нея гласуват по различен начин, обясниха още депутатите.

Кандидатът на ДСБ за кмет на София Прошко Прошков призова за законови промени, които да позволят на местната власт да получава част от приходите, събирани от данъка върху доходите на физическите лица. "Всъщност подобно искане имаше и премиерът Бойко Борисов, докато управляваше столицата", припомни Прошков.

ДСБ няма да се включи в консултации с БСП за внасяне на вот на недоверие към ГЕРБ, стана ясно от думите на Екатерина Михайлова. Тя обаче уточни, че окончателното решение за евентуална подкрепа на този вот ще се вземе едва след като се видят мотивите за него.

От ДСБ упрекнаха кабинета и в частност финансовия министър, че прехвърлят отговорността за провала на пенсионната реформа върху бившия управител на Националния осигурителен институт Христина Митрева, а за неуспехите в сферата на заетостта – Националния статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
fallback