fallback

Преглед на печата за 21 май

08:46 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Изборът на лекарски екип все пак може да поскъпне в. Сега

Месеци след като наложи таван на цените на избор на екип в болниците здравното министерство се кани да преразгледа решението си. "Склонен съм да подкрепя искането на колегите, това, което казват, е много логично", обяви пред ТВ7 здравният министър Стефан Константинов. В началото на седмицата Българското научно дружество по акушерство и гинекология поиска лечебните заведения да имат отново право сами да формират цената на избора на екип, но тя да не е повече от 900 лв. Това обаче би довело до поскъпване на избора на екип.

В момента действат тавани, наложени от МЗ. Те са обвързани с цените на клиничните пътеки. За лечение, заплащано от здравната каса до 500 лв., максималната стойност на избора на екип е 350 лв. За пътеките до 1000 лв. пределната цена на избора на екип е 450 лв., до 2000 лв. - 700 лв., и над 2000 лв. - максимум 950 лв. Това означава, че ако предложението бъде прието, само при най-скъпите пътеки цената на избора на екип леко ще падне, но за по-евтините със сигурност ще се увеличи.

Създават електронно бюро по труда за хората с увреждания в. Новинар

Хората с увреждания ще могат да си търсят работа чрез електронно бюро по труда. Бюрото е създадено по проект на Националната федерация на работодателите на инвалиди с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. В петък проектът бе представен пред работодатели и организации на хората с увреждания. През следващите три месеца най-малко 10 лица с увреждания да могат да намерят работа чрез услугите на електронното бюро, е една от целите му.

„Извън разработения специално сайт за такова посредничество на място също се осъществява услугата – в офиса на федерацията на “Дондуков” 11. За целта сме назначили две лица – трудови медиатори, които предоставят услугата както на място, така и по електронен път”, заяви председателят на Федерацията на работодателите на инвалиди Елка Тодорова.

Брюксел ни похвали за парите за екология в. Стандарт

Брюксел похвали екоминистерството за изпълнението на препоръките на Еврокомисията за подобряване на управлението и контрола на ОП "Околна среда". Това се казва в писмо от генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер до българските власти. Очаква се това да доведе до сериозен ръст на плащанията и до успешното усвояване на парите по екопрограмата.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев благодари за високото доверие на ЕК и добави, че нито една оперативна програма не е имунизирана срещу "детски болести" от периода 2008-2009 година. "Важното е, когато бъдат открити грешки и проблеми, да се реагира винаги професионално и решително", допълни той. До момента са договорени 34% от парите по програмата, очаква се до края на годината процентът да достигне 47.

Съдилища събират незаконно такси по наказателни дела в. Сега

Призваните да съблюдават за спазването на законите съдилища ги нарушават, като събират такси по наказателни дела въпреки нормативната забрана за това.

Незаконните практики са установени от националния омбудсман Константин Пенчев. До него е постъпила жалба, че в Окръжен съд-Варна се нарушава принципа в Закона за държавните такси за освобождаване от заплащане на държавна такса при предоставяне на преписи и фотокопия от материали по наказателни дела от общ характер. След проверката на омбудсмана обаче се оказало, че съществува разнообразна и често противоречива практика по отношение на събирането на такси за преписи от присъди и мотиви към наказателни дела в различни съдебни райони.

Над 400 фирми трябва да внесат такси в екоминистерството за недостатъчно рециклиране в. Дневник

Над 400 фирми в страната не са си изпълнили целите за 2010 г. за оползотворяване и рециклиране на боклука от опаковки и ще трябва да внесат продуктови такси в екоминистерството, съобщиха оттам. От членовете на действащите колективни организации за опаковките 423 фирми не са си изпълнили задълженията за миналата година. Една от седемте компании, които индивидуално работят по отпадъците си, ще трябва също да внесе продуктовата такса за количеството хартиени и пластмасови опаковки, които не е събрала и предала за рециклиране .

Екоминистерството ще отнеме разрешителното на една от колективните организации - "Национална организация по оползотворяване и рециклиране на опаковки" АД, която на практика няма членове и дейност за миналата година. На други две организации - "Импакт корпорейшън" и "Реко пак" лицензите бяха отнети миналата година, след като проверка на ведомството установи, че декларират невярна информация за свършената работа и на практика не рециклрат част от опаковките, а ги изхвърлят в сметища.

Скрили 54 млн. данъци от Видин до Търново в. Стандарт

54,321 млн. лева укрити данъци от Видин до Велико Търново са установили ревизорите от НАП-Велико Търново през първите три месеца на 2011 г. Допълнително разкритите приходи показват ръст от 14 на сто в сравнение с миналогодишния период. Предотвратените опити за злоупотреба с ДДС са в размер на 45,631 млн. лева. Разкритията са направени в резултат на 359 приключили ревизии на фирми от територията на цялата дирекция. В нейния обхват са седем области в Северозападна и Централна Северна България, от Видин до Велико Търново.

Броят на кината и театрите намалява, но зрителите стават все повече в. Дневник

Театрите, кината и музеите в България намаляват. Нарастват обаче зрителите на филмите и театралните постановки, докато музеите губят посетителите си, а библиотеките - читателите си.  Това показват резултатите от изследване на Националния статистически институт, оповестени днес. Проучването обхваща дейността на всички музеи, театри и библиотеки и аудио – визуална дейност като филмопроизводство, кина и телевизионни и радио оператори в страната за 2010 г.

Над 30 процента ръст отбелязва българското кинопроизводство, като това се дължи главно на игрални, документални и образователни късометражни и среднометражни филми. Произведените ленти за телевизията представляват 69.4% от всички филми направени в България, посочват още от статистическия институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
fallback