fallback

Еврокомисията призова България да подобри безопасността по пътищата

Страната ни не е уеднаквила вътрешното си законодателство с европейското, което е трябвало да стане до 19 декември 2010 г.

17:38 | 19.05.11 г. 2

Европейската комисия изисква действия от България, Белгия, Ирландия, Гърция, Франция, Литва, Люксембург, Австрия, Полша, Словения и Словакия, с които да бъдат утвърдени процедури за подобряване на безопасността на трансевропейската пътна мрежа съгласно законодателството на Европейския съюз. Това съобщи днес от Еврокомисията, предаде БТА.

Искането е отправено под формата на мотивирано становище, съгласно прилаганите в ЕС процедури за нарушение, които включват оценки на въздействието на пътната безопасност, проверки на сигурността по пътищата и категоризиране на пътната мрежа по критерия за безопасност, се посочва в съобщението на комисията.

Комисията е решила да предприеме действия срещу посочените държави, тъй като не са приложили в пълна степен директивата от 2008 г. в националното си законодателство, въпреки че е трябвало да направят това до 19 декември 2010 г., се уточнява в съобщението.

Ако посочените държави не информират ЕК до два месеца за предприетите действия, комисията би могла да отнесе случаите към Съда на Европейския съюз, информират от ЕК.

Съответната директива изисква изготвяне на оценки за въздействието върху пътната безопасност при планирането на даден инфраструктурен проект. Като следваща стъпка проверките за пътна безопасност следва подробно да установят опасните характеристики на даден пътен инфраструктурен проект.

В директивата се определят и процедурите за управление на безопасността след изграждането на пътя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
fallback