fallback

Одобрен е проект за обновяване на ВиК мрежата на Попово за 28,5 млн. евро

По оперативна програма „Околна среда“ се отпускат 28,5 млн. лв. Договорът беше подписан днес от екоминистъра Нона Караджова и кмета на града

17:54 | 18.05.11 г.

До средата на 2014 г. водопреносната и канализационна мрежа на град Попово ще бъде модернизирана. Проектът е на стойност 28,5 млн. лева, които се отпускат по Оперативна програма „Околна среда“.

Това съобщиха от министерството на околната среда и водите по повод днешното подписване на договора от министър Нона Караджова и кмета на града д-р Людмил Веселинов.

Проектът включва пълно завършване на ВиК инфраструктурата на града с близо 8 километра канализация, 6 км водопровод и 7 км колектори.

Към съществуващата пречиствателна станция за отпадни води ще има съоръжение за отстраняване на фосфора. Така ще се осигури пълно пречистване на битовите отпадъци, които се вливат в река Поповска, определена като „чувствителна зона”, съобщиха от ековедомството.

Сред края на строителството цялото население на Попово ще се включи към канализационната мрежа, ще се подобри качеството на питейната вода и ще се намалят загубите по водопроводната мрежа.

Поповската община кандидатства и по процедури за субсидиране на проекти в по-малки населени места, за които има сключени договори за 229 млн. лв., съобщиха още от МОСВ.

В оценка са 12 проектни предложения за 333 млн. лв. на Тутракан, Дулово, Разград, Бургас (кварталите "Меден рудник" и Сарафово), Нова Загора, Пазарджик, Елхово, Варна (Златни пясъци), Балчик (и курорта "Албена") и Ихтиман, а в най-скоро време ще се одобрят още два проекта за 102 млн. лв. на Елин Пелин и Смолян.

По другата отворена процедура от програмата „Околна среда“ с готови проекти за строителство на ВиК инфраструктура в оценка са предложения за 340 млн. лв. на Трявна, София-град, Тервел, Козлодуй, Кнежа, Пирдоп, Средец, Хисаря, Кричим, Пещера, Монтана, Велики Преслав и Ловеч.

Общо внесените проекти са на стойност около 1 млрд. лв. Реализацията им трябва да приключи до края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 11.09.22 г.
fallback