fallback

Преглед на печата за 18 май

07:50 | 18.05.11 г. 2

Публично-частното партньорство ще е възможно почти за всичко

в. Дневник

Нерентабилните проекти на общините и държавата, които досега не привличаха вниманието на бизнеса, могат да влязат в полезрението му, след като бъде приет дългоочакваният закон за публично-частното партньорство.

Очаква се той да бъде приет от правителството до края на юни и ще дава възможност за изграждане с частни капитали на инфраструктура и обществени сгради като болници, училища, детски градини, за които държавата и общините имат ограничен ресурс.

Законопроектът предвижда също да се изграждат и експлоатират магистрали, без да се заплащат тол-такси.

Над 550 млн. лв. ще отидат за реклама на еврофондовете

в. Дневник

Над 550 милиона лева са предвидени до 2015 г. за мерки за публичност и информираност на българите по възможностите за усвояване на европейските фондове. Досега са похарчени 15 млн. лв.

Средно около 2.5% от бюджетите на оперативните програми се заделят за популяризирането им.

Спортен клуб, основан от Борисов, трета година печели субсидия

в. Дневник

Трета поредна година сдружението спортен клуб „Ипон“, чийто основател и почетен председател е премиерът Бойко Борисов, спечели субсидия.

Негов проект беше предложен от Министерството на правосъдието за финансиране с близо 40 хил. лв. За парите, които всяка година се отпускат на неправителствените организации, са се борили 130 кандидати.

По един вожд на петима чиновници

в. Стандарт

Един на всеки петима чиновници у нас е шеф. Това показва докладът за състоянието на администрацията, който вицепремиерът Симеон Дянков ще представи на днешното заседание на кабинета. Според документа многото началници правят йерархията в държавната администрация твърде стръмна, а това увеличава бюрокрацията.

Ето защо Съветът за административна реформа предлага да се завиши бройката на щатовете в дирекциите от 8 на 11 чиновници, а в отделите - от 6 на 7. Освен това се поставя ограничението в една дирекция да не се включват повече от два отдела.Предвижда се също да бъдат махнати съветниците, а заплатите на експертите да се вдигнат, без да бъдат повишавани.

Съдът разреши вотове до дупка

в. Стандарт

Конституционният съд разреши на депутатите да искат вот на недоверие към кабинета, без да чакат 6 месеца от вот на доверие. Съдиите обявиха текст от правилника на Народното събрание за противоконституционен. Така след вот на доверие опозицията вече няма да чака половин година, за да внесе вот на недоверие срещу управляващите.

Броени часове, след като висшите магистрати обявиха позицията си, социалистите заявиха, че започват консултации за вот на недоверие към кабинета в края на май.

Борисов иска да закрепости студентите в България

в. Сега

Спорна идея за обвързване на обучението по държавна поръчка в университетите с реализация в България лансира премиерът Бойко Борисов. Той предложи държавата да издържа само студенти, които ще имат ангажимент към нея, а няма да си търсят работа в чужбина.

Държавата не трябвало да издържа младежи, които не желаят да работят за нея, а отиват в чужбина, смята премиерът. Импровизацията бързо намери симпатизанти, въпреки че директно напомня задължителното разпределение на висшистите от времената на социализма.

Слънчев бряг и Боровец стават "особени" градове

в.  Сега

Националните курорти ще станат "селища с особен статут". Тази нова идея на кабинета сподели пред журналисти зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Според постановление на МС национални курорти са Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена , Боровец и Пампорово. Заради безобразното застрояване някои прекрасни курорти заприличаха на градове.

Новата уредба се налага заради огромните спорове кой трябва да се грижи за инфраструктурата. Във всеки комплекс собствеността върху алеи, осветление, градинки, писти и т.н. е различна.

Трайков не иска офшорни фирми да движат икономиката ни

в. Сега

"Трябва да се избягва участието на офшорни фирми като собственици на предприятия с икономическо и социално значение", заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков ден след като КЗК разреши на три компании, регистрирани на Сейшелите, да купят пет дружества на бизнесмена Христо Ковачки.

Ковачки бе осъден на първа инстанция и за данъчни измами.

В ДПС обсъждат Ангел Марин за кандидат-президент

в. Новинар

В ДПС се е обсъждало името на вицепрезидента Ангел Марин за кандидат на движението за държавен глава, научи "Новинар". Това станало след великденските празници, на сбирка в тесен кръг в боянските сараи на лидера Ахмед Доган.

Евентуалното издигане на Марин обаче нямало да се обяви официално, тъй като все още не било ясно кой ще е вицето в кандидат-президентската двойка. Най-вероятно това щял да е човек от ДПС, но още не е уточнено дали ще е мъж или жена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 05.09.22 г.
fallback