fallback

Преглед на печата за 17 май

07:27 | 17.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Росен Плевнелиев: Имам много работа, не участвам в разговори да съм премиер в. Дневник "Имам толкова много работа, че не се замислям, не съм част от тези разговори, имам да пускам 6 големи лота на магистрали, да договарям 15 отсечки, които да стартират и да откривам 15 отсечки.Ако има такива разговори... най-важното е да си свърша работата и се надявам партията да прецени - когато нещо работи добре, да го остави да работи". Така министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев коментира в сутрешния блок на БиТиВи хипотезата той да е следващият министър-председател, ако настоящият премиер Бойко Борисов се кандидатира и бъде избран за президент. Министърът вече няколко пъти заяви, че не се водят разговори и да е кандидат за президент или кмет на София.

Попитан дали се замисля за политическа кариера, той заяви: "Категорично не". След края на мандата Плевнелиев обяви, че не смята да се връща към бизнеса и би искал да е преподавател и да работи с неправителствения сектор.

КЗК предлага да няма in house поръчки за строителство, IT услуги и доставки в. Дневник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага да не може да се възлагат вътрешни поръчки без конкурс за доставка, строителство или информационни технологии, показва решението на ведомството. Понятието in house беше въведено в последната концепция на закона за обществените поръчки (ЗОП). Според текста държавните и общинските фирми ще могат да печелят процедури без провеждането на конкурс.

Веднага след обявяването на бъдещата поправка бизнесът се обяви против нея, защото ще доведе до изхвърлянето му от процедурите за възлагане на обществените поръчки. Предположение, че вътрешните процедури могат да отпаднат, направи в средата на март и министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който всъщност е поискал становището на КЗК.

НОИ прилага двоен стандарт при нарушилите закона майки в. Сега Майките в Южна България, неправомерно получили обезщетения за гледане на дете от 1 до 2 години след настаняването му в ясла, ще връщат по-малко пари на НОИ, отколкото родителите в Северна България, допуснали същите нарушения. Това стана ясно от първото заседание на комисията за защита от дискриминация по жалбите на над 120 засегнати семейства. В едната част на България контролните органи преизчисляват задълженията, като махат дните, в които децата не са ходили реално на ясла, а в другата се броят всички дни от записването им в детското заведение. Според юристката на НОИ Галина Николова двойният стандарт е съвсем законен - всяка от регионалните дирекции сама преценявала как да действа.

Евросъдии: Цветанов рискува независимостта на българския съд в. Сега Обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда за корупция и некомпетентност, както и нереалистичните очаквания за тежки присъди излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона. В същото време МВР не е подало и един сигнал пред Висшия съдебен съвет, който може да предприеме дисциплинарни мерки срещу магистратите. Това се казва в доклад на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС), който ще бъде изпратен до Европейската комисия и Съвета на Европа. ЕК почти сигурно ще го вземе предвид при предстоящия доклад за България. В документа се посочва, че МВР шефът не позволява критика към качеството на полицейското разследване, където нивото на работа е под приемливите стандарти. Докладът е писан от трима от ЕАС, които бяха в България в началото на годината - австрийския съдия и шеф на асоциацията Герхард Райснер и колегите му от Холандия и Естония Маартен Стеенбек и Меелис Ерик.

Ковачки продава бизнеса си на офшорки в. Стандарт Осъденият за неплатени данъци бизнесмен Христо Ковачки прехвърля на офшорки от Сейшелските острови собствеността на голяма част от бизнеса си в България. Днес Комисията за защита на конкуренцията даде картбланш на няколко фирми, регистрирани на Сейшелите, да купят едни от най-сериозните компании на Ковачки. Става въпрос за рудника в Поморие и тецове в Бургас, Плевен и Сливен. Няма яснота обаче дали самият Христо Ковачки не стои зад сейшелските фирми, придобиващи имуществото му, въпреки че такива мнения витаят из енергийните среди. По този начин той може да се опитва да прикрие цената на притежаваните от него компании, тъй като за укриване на данъци съдът наложи конфискация на една десета от имуществото му. Другата версия е, че Ковачки продава имуществото си, за да може да се разплати с държавата, както и да набере необходимия капитал за инвестиции в сероочистващи инсталации за "Брикел". Токът от вода, вятър и биомаса поскъпва в. Новинар

Електроенергията от вода, вятър и биомаса ще бъде с по-високи цени от 1 юли. Това показва последният доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С най-рязка промяна ще е стойността на тока от фотоволтаични централи. Промяната на цените от ВЕИ е втора за тази година. Причината е, че в края на април беше изменен ресорният закон, което задължава регулатора да коригира стойността на зелената електроенергия в едномесечен срок. За тока от възобновяеми източници се определят преференциални цени, като електроразпределителните дружества и НЕК са длъжни да го изкупуват напълно. Окончателно цените ще бъдат приети в края на месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 22.08.22 г.
fallback