fallback

Парламентът прие 6-месечната уседналост, но не за местните избори

Промените минаха на първо четене с корекциите, наложени от Конституционния съд

12:32 | 13.05.11 г. 1

Със 74 гласа "за", 21 "против" и 9 "въздържали се" парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, които въвеждат намаляване на срока за уседналост от 12 на 6 месеца, предаде БТА.

С промените обаче не се предлага да отпадне изискването за 10-месечната уседналост в предстоящите избори. В мотивите на вносителите се посочва, че по отменения Закон за местните избори е било предвидено изискване за 10 месеца "уседналост" при гласуването за общински съветници и кметове.

Освен това в докладите на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), които са отправени към България след 2007 г., няма препоръка за промяна на това изискване, включително и за неговия времеви измерител, мотивират се вносителите по повод препоръките, направени от Конституционния съд (КС) за изборните промени.

Според вносителите от ГЕРБ Конституционният съд също подкрепя съдържащото се в Изборния кодекс изискване лицето да е живяло в населеното място или държава-членка на ЕС в указания срок, но намира първоначално искания срок от 12 месеца за прекалено дълъг, отбелязват вносителите.

ГЕРБ предлага депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получени един вместо два процента от действителните гласове, тъй като и този текст беше обявен за противоконституционен от КС.

С 86 гласа "за", без против и с 8 „въздържали се“ беше приет и проектът на Любен Корнезов от левицата, който също предлага намаляване от 12 на 6 месеца на срока на уседналост на изборите след 2011 г.

Очаква се до 1-и юни парламентът да приеме окончателно промените в Изборния кодекс, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
fallback