Фирми влагат до 50% вода в месни продукти, с което заблуждават потребителите в грамажа. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.
„Процесът в бранша се нарича тумблиране, продуктите се инжектират вода и солеви разтвори. Солевите разтвори не са полезни за здравето”, каза министърът. Според него имало случаи, при които от 1.5 кг пиле близо половин килограм е вода и соли.
Започваме масови проверки с драконовски глоби и отнемане на лицензи на всички нарушители, допълни още министър Найденов.
Освен това Българската агенция по безопасност на храните работи по създаването на черен списък на некоректните производители и преработватели на храни. В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство.