fallback

Преглед на печата за 11 май

07:21 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Наблюдатели: Партиите просто нямат интерес от електронното гласуване

в. Дневник

Партиите се страхуват от електронното гласуване, защото то ще активизира младите, хората в чужбина и ще затрудни прилагането на традиционните похвати за манипулиране на избирателите. Това е общо мнение на експерти в областта на иновациите и на интернет активисти, наблюдаващи изборите.

След като Конституционният съд отмени възможността за експериментално електронно гласуване по интернет с аргумента, че така се нарушава тайната на вотанаблюдатели се съгласиха, че има такава опасност, но смятат, че могат да се намерят защитни меха низми.

Гори с високо на прежение

в. Дневник

На фона на новите регулации в сектора на възобновяемите източници (ВЕИ), които попариха надеждите за бърза и сигурна печалба от слънчеви и вятърни централи, производството на енергия от биомаса получи съмнително много насърчения. Оказа се, че към остатъчната дървесина от горското стопанство, сламата, органичните отпадъци и утайката от канализацията, които досега в България почти не се свързваха с производството на ток, бизнесът не е безразличен.

Всичко щеше да е наред, ако държавата беше дала еднозначен отговор на два въпроса – първо, няма ли прекаленото поощряване на тези енергийни източници да доведе до поредния спекулативен наплив и, второ, как ще се гарантира опазването на горите от задаващия се натиск за по-голям добив на дървесина и от „случайното“ изсичане на здрави дървета.

Море от англичани

в. Стандарт

Море от англичани ще ни залее това лято. По родните курорти трескаво учат езика на Шекспир. Очаквам повече от 400 000 наши туристи в България, разкри специално за "Стандарт" временно управляващата британското посолство у нас Катрин Барбър. Тя се позова на данни от туроператорите, според които през 2011 г. се очаква 30% увеличение на английските туристи в България.

Причината е добрата репутация на курортите ни и размириците в Близкия изток. Според Барбър единственият проблем е, че много малко полицаи, дори в големите курорти, говорят английски.

Дянков прави Moody's за кметове

в. Стандарт

Симеон Дянков ще прави Moody's за кметове. Подобно на международните рейтонгови компании, и финансист №1 ще оценява общините у нас, но според други критерии. Така кабинетът обективно ще преценява коя община има нужда от финансова помощ и коя ще може да се справи с проблемите си сама. Рейтинговите оценки ще се правят на база няколко критерия, стана ясно вчера от постановление на Министреския съвет.

Най-важните критерии ще бъдат размерът на приходите на един жител, както и делът на собствените приходи на общините.

Така според оценките, получени според критериите, кметствата ще бъдат разпределени в три групи. В първата ще попаднат общините с оценка над средната за страната. Във втората ще бъдат тези с кредитен рейтинг от 0 до средния, а в третата - с отрицателна оценка. За определянето на кредитния рейтинг ще се използва и изпълнението на общинските бюджети за последните три години до 2010 г. включително.

Банките няма да посочват кой да застрахова клиентите им

в. Сега

Банките вече няма да задължават клиентите си да се застраховат в точно определена компания, когато теглят кредит. Лизинговите къщи пък остават без правото да сключват автозастраховки без съгласието на клиента, ако цената на полицата е за негова сметка. Това предвижда проект за промени в Кодекса за застраховането (КЗ), публикуван на сайта на финансовото министерство.

В момента трезорите масово "насочват" клиентите си с жилищни кредити към точно определен застраховател, с който банката има договорка, под претекст, че това е най-изгодната оферта. Често обаче застраховките са групови и клиентите изобщо не получават копие от полицата, а още по-малко имат шанс да изберат по-евтина и атрактивна оферта.

Местните власти източвали пари чрез гробищната дейност

в. Новинар

Голяма част от местните власти нарушават данъчните закони с развиваната от общинските им предприятия гробищна дейност. Това съобщи във вторник председателят на Съюза на погребалните фирми в България Атанас Аргиров. По неговите думи гробищните паркове се стопанисват от общински предприятия. Тези структури обаче развивали и други дейности, които носят печалба.

Въпреки че имат приходи, предприятията не се отчитали и не плащали данъци за тях. По думите на Аргиров за тези нередности е уведомен финансовият министър Симеон Дянков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 19.08.22 г.
fallback