fallback

Премиерът се намеси в спора за статута на аптекарите

Борисов ои фармацевтите постигнаха съгласие по повод професионалните квалификации, изисквани за работа в аптека

17:05 | 10.05.11 г.

Напрежението сред фармацевтичния бранш, възникнало по повод промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), приети от правителстнвото в края на април, е на път да бъде неутрализирано след днешната среща на представители на фармацевтичния съюз с премиера Бойко Борисов.

Постигнато бе съгласие основните дейности в аптеката да се извършват единствено от магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, вместо от непрофесионалисти, какъвто беше предложения от здравното министерство закон, се съобщава от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

В срещата са участвали управителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева, министърът на финансите Симеон Дянков, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Десислава Атанасова и заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова.

За утре е насрочено извънредно заседание на Обществения съвет в здравеопазването, в който членуват всички съсловни организации на медицинските специалисти (БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ), синдикални организации в здравеопазването и пациентските организации.

То ще се проведе в централата на Българския фармацевтичен съюз и на него ще бъде поканен здравният министър д-р Стефан Константинов. На него ще се обсъди напрежението в бранша, предизвикало протестните действия и промените в закона, които не са били обсъдени предварително с колегията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 12.09.22 г.
fallback