От утре започва работата по изработване на държавен стандарт за лютеницата и доматения сос, така че и производителите от консервната индустрия да прилагат препоръчителни норми за качеството на продукцията.
Това са съобщили представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци на съвместна пресконференция с ръководството на Българската агенция по храните, проведена в министерството на земеделието.
В различните рецептури по браншови стандарт ще се съдържат само естествени продукти и ще бъде забранено влагането на консерванти, оцветители и подобрители, съобщава председателят на съюза Христо Ламбрев.
Очаква се стандартът да бъде готов до три месеца, така че през активния есенен сезон консервните предпирятия да произвеждат с уеднаквен стандарт. Ще бъде създадено и лого, което да отличава лютеницата и кетчупа без консерванти..