fallback

Ваньо Танов: Има риск за приходите от акциз след приватизацията на „Булгартабак“

Директорът на Агенция „Митници“ очаква 150 млн. лв. „дупка в хазната“, ако се смени собствеността на холдинга

10:29 | 10.05.11 г.

„Съзирам известен риск за приходите от акциз през тази година заради приватизацията на „Булгартабак холдинг“, тъй като при смяната на собствеността е нормално поне три месеца да има пренастройка на структурите“. Това обяви в интервю за БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.  

„За нас е важно да знаем дали бъдещите собственици на холдинга ще продължат да произвеждат българските марки цигари или ще пренастроят производството към чуждестранни“, обясни още Танов. И допълни, че заради преструктурирането фабриките в София и Благоевград няма да произвеждат нормалните количества цигари поне три месеца, което ще намали приходите от акциз със 100-150 млн. лв.

Шефът на агенцията увери, че мерките срещу контрабандата на горива и тютюневи изделия в страната вече дават резултат и опроверга твърденията, че делът на нелегално продаваните цигари съставлявал 40% от общия пазар.

През първите три месеца на миналата година акцизът на цигарите все още не беше увеличен, продажбите бяха свръхнормите и затова всяко сравнение с търговията през миналата и тази година изкривява картината, поясни още Танов.

Според него контрабандата на цигари не само в България, но и в Западна Европа държи справнително високи нива, които нарастват при всяко покачване на акциза. В момента контрабандата на цигари в Германия е около 25%, а в Ирландия – 28%, съобщи шефът на митниците. И добави, че акцизните ставки на цигарите в ЕС се очаква да бъдат увеличени през 2012 г., което неизбежно ще увеличи търсенето на нелегалния пазар.

Общите приходи на Агенция "Митници" за тази година в сравнение с миналата са 380 млн. лв. в повече, отчете още Ваньо Танов. До края на годината се очаквало да заработи и общата система за контрол на продажбите на горива, която е съвместен проект с Националната агенция по приходите, допълни шефът на митниците. Чрез тази обща система ще се пресекат каналите за нелегална продажба на бензини и отклоняване на приходи от ДДС и акциз, смята Танов.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
fallback