fallback

Преглед на печата за 10 май

07:53 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът тихомълком въведе нови такси в. Сега

Без много шум и излишни обяснения правителството вдигна някои ставки и разшири обхвата на държавните такси, събирани при въвеждането в експлоатация на строежите. Поправките в Тарифа 14 вече са обнародвани в "Държавен вестник".

За пръв път се въвежда такса за издаване на акт 16 за аптеки, оптики, дрогерии, селскостопански и ветеринарни аптеки, която ще е 500 лв. Същия документ ще трябва вече да си вадят и инвеститорите, които строят площадки за игра. За тях обаче таксата е 300 лв. Не са подминати и лечебните заведения за извънболнична помощ - поликлиники, медицински центрове, но за тях сумата е 400 лв. Досега в тарифата нямаше такси за такива обекти.

Държавата облага с такса за пускане в експлоатация и на частни пътища. Тук тарифата е от 150 до 3000 лв. на километър.

Борисов задължил Ковачки да няма съкращения в "Брикел" в. Сега

"Получихме гаранции от премиера Бойко Борисов, че той е задължил собственика на ТЕЦ "Брикел" Христо Ковачки, докато не работи фабриката, да няма съкращения на работници", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Работниците ще могат да излизат в платени или неплатени отпуски, да ремонтират фабриката, но не и да бъдат освобождавани, уточни още синдикалният лидер.

Както "Сега" вече писа онзи ден, ТЕЦ "Брикел" бе спряна със заповед на РИОСВ заради това, че е в нарушение на еконормите, но от самото предприятие твърдят, че е в "планов ремонт".

Ключов свидетел клати процеса "Масларова" в. Стандарт

Ключовият свидетел по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, която заедно с още 5-ма е  обвинена в присвояването на 11 млн. лв от ремонта на сграда в Стара Загора, изненадващо се отказа от показанията си.

Бившият депутат от БСП Татяна Дончева се изяви като адвокат по делото срещу екссоциалния министър от кабинета „Станишев” Емилия Масларова. Дончева защитава съпроцесника на Масларова Венцислав Драганов. Подсъдими заедно с тях са още Димитър Димитров, Иван Пенев, Михаил Методиев и Росен Стефанов.

Отпускат 1.5 млн. лева за картофи в. Стандарт

Държавен фонд „Земеделие” отпусна субсидия от 1 552 900 лв. за подпомагане на стопаните за купуване на посевен материал от картофи за семепроизводство и консумация, реколта 2011 г., съобщиха от фонда. Документи ще се приемат във всички областни дирекции на институцията от  9 май до 27 май тази година. Средствата ще се договарят от 6 до 17 юни, а изплащането им ще приключи до 15 юли 2011 г.

Максималната площ, за която един земеделски производител може да сключи договор за купуване на посевен материал за семепроизводство е 80 декара, а минималната – 5 декара. Максималната площ за засяване на картофи за консумация е 150 декара, а минималната – 5 декара.

Силен отлив от производство на храни "Стара планина" в. Дневник

След първоначалните силни продажби на месни продукти "Стара планина" и последвалия скандал, в който четири фирми бяха обвинени от земеделското министерство, че заместват месо със соя, интересът към производството на храни по стандарт е намалял силно. Според актуалните данни на асоциацията на месопреработвателите, които са собственици на логото "Стара планина", половината фирми през тази година не са го закупили.

Това на практика означава и че нямат право да произвеждат такива храни. Данните на сдружението показват, че през миналата година, когато беше въведен стандартът, производителите на различни продукти по него са били общо 113. От началото на 2011 г. досега обаче 54 са се отказали от него и не са подновили закупуването на права за използването на логото. Не е ясно и колко от останалите 59 реално произвеждат продуктите.

Шести сме в Европа по затлъстяване в. Новинар

България е на шесто място по затлъстяване в Европа. Това съобщи проф. Светослав Ханджиев по време на представянето на Сателитния симпозиум на европейския конгрес по затлъстяване, който ще се проведе в Албена между 21 и 23 май. Българите се нареждаме и на едни от първите места по смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания, както и мозъчни инсулти на Стария континент. Една трета от първокласниците са с наднормено тегло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 19.08.22 г.
fallback