fallback

Кристалина Георгиева препоръчва влизането в Шенген да става внимателно

В момента за България важи правилото "бързай бавно", защото има по-голям риск в резултат на ситуацията в Северна Африка, коментира еврокомисарят

13:15 | 09.05.11 г.

Кристалина Георгиева посети столичното 7-мо СОУ "Свети Седмочисленици". Снимка: БТА

„В момент, когато някои страни взимат мерки за затягане на контрола в собствените си територии и когато има опасност от имигрантска вълна, ние самите имаме интерес влизането ни в "Шенген" да става внимателно, тъй като ще имаме по-големи отговорности“. Така българският еврокомисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева коментира политиката по предстоящото влизане на България в шенгенското пространство, предаде БТА.

Ние технически сме готови за влизане в "Шенген", оттук нататък е въпрос на подпис, отбеляза тя. Според Георгиева няма голямо значение дали това ще бъде този, или следващия месец, до края на годината или в началото на следващата.

В момента за България важи правилото "бързай бавно", защото има по-голям риск в резултат на ситуацията в Северна Африка, посочи Кристалина Георгиева. По думите й в интерес на българските граждани е да се гледа по-спокойно на това, на коя дата ще влезем в "Шенген".

Георгиева посочи, че към днешна дата над 700 хиляди души са напуснали Либия в резултат на военните действия, като отпуснатите за целта средства възлизат на 147 млн. евро.

В интревю за "Нова телевизия" тази сутрин еврокомисарят Георгиева прогнозира, че краят на кризата и нарастващото търсене на професионалисти в държавите от Западна Европа може да се окаже сигнал за по-бързото отваряне на пазара на труда за български специалисти. Според досегашните анализи държавите от ЕС няма да вдигнат бариерите си за българи и румънци преди 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback