fallback

Преглед на печата за 9 май

07:48 | 09.05.11 г.

Държавата издържа изцяло 131 000 служители в. Сега

Вместо да намалява, държавният апарат се разраства. Това потвърждават последните данни на НОИ за осигурените лица през 2010 г. Правителството напълно е забравило намеренията си да ореже привилегиите на най-висшата каста служители на бюджетна издръжка, които дори не плащат осигуровки, защото им ги поема хазната. За първата пълна година от управлението на ГЕРБ те не само не намаляват, а се увеличават с 6456.

Така държавата вече осигурява изцяло за своя сметка 131 729 държавни служители, съдии, прокурори, военни, полицаи, следователи и разузнавачи. От тях магистратите и назначените по закона за държавния служител са 48 729, а армията от военни, полицаи, следователи и разузнавачи е с численост 83 000.

Половината месарски фирми се отказали от "Стара планина" в. Сега

Наполовина са се стопили фирмите, които произвеждат колбаси по стандарта "Стара планина". От лицензирани 113 колбасарски цехове и търговски вериги в края на април от стандарта са се отказали 62, става ясно от бюлетина на Асоциацията на месопреработвателите. Затова скъпите колбаси с гарантирано качество вече се произвеждат само от 47 предприятия. Собствените марки на веригите "Метро", "Пени Маркет", "Фантастико" и "Хит" също са в списъка на верните на "Стара планина".

Други известни вериги обаче - "Билла", "Кауфланд" и "Карфур", са сред отписаните. От браншовата асоциация коментират, че някои фирми сами са се отказали, а други са загубили правото да прилагат стандарта, защото не са заплатили таксата за ползването на логото "Стара планина". За година таксата е 120 лв. с ДДС и се изплаща по сметка на асоциацията.

БДЖ със сделки за 10 милиона в. Стандарт

БДЖ продава четири от своите почивни станции, които се намират край морето и в планината, научи "Стандарт". Компанията не може да ги стопанисва добре заради големите разходи за поддръжка, нито да ги запълва с почиващи през цялата година, обясни зам. изпълнителният директор на холдинга Христо Драганов. Продават се базите на БДЖ на Витоша и в природен парк "Росенец", която се намира на 15-20 км от Бургас, в залива Отманли, преди Созопол. На тезгяха са сложени и две почивни станции, които се намират в селища с минерални извори - във Вонеща вода и в Банкя. БДЖ ще се раздели и със земята под почивните бази, която е около 6 декара и е много привлекателна за изграждане на нови хотели. Общата оценка на четирите почивни станции е между 8 и 10 млн. лв.

Кораби и влакове стават хотели в. Стандарт

Корабите и влаковете, които приемат туристи за нощувка, ще трябва да защитават звезди, без значение дали са в движение или са стационарни. Това гласят промени в Закона за туризма, които са подготвени от Министерството на икономиката и са дадени за обществено обсъждане. Превозните средства, които предлагат туристически услуги, също ще трябва да бъдат категоризирани, пише в проекта. От години браншът настояваше и апартаментните комплекси да се категоризират подобно на хотелите, за да се избегне нелоялната конкуренция. Освен тази стъпка този път държавата е помислила в перспектива и налага звезди и на други играчи на туристическия пазар. За новите места за настаняване в закона са предвидени и нови определения.

Готвят продажба на агенцията за дипломатическите имоти в. Новинар

Агенцията за дипломатическите имоти в страната (АДИС), вероятно ще бъде извадена от забранителния списък за приватизация, ще бъде преструктурирана и раздържавена. Това съобщи пред БНР председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

За продажба на дружеството се говореше още по времето на кабинета “Сакскобургготски“, но процедурата бе отменена. Агенцията управлява над 100 хил. кв. м имоти, които вкслючват и множество почивни станции.

Дянков ще командирова чиновниците от едно ведомство в друго в. Дневник

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който отговаря за административната реформа, предвижда служителите в държавната администрация да бъдат пренасочвани от една институция в друга на всеки 3-4 години, съобщи сайтът на БНТ.

Това ще стане с промени в единния класификатор на държавната администрация, а целта е да се намалят злоупотребите.

Планът е от септември или най-късно януари догодина чиновниците да имат твърда заплата в размер на 75% от заложената, а остатъкът да получават като бонус при добре свършена работа. Така според вицепремиера ще се подобри координацията между различните министерства и агенции.

Пазарът на цигари се свива с 30%, внесеният акциз нараства с 8 на сто в. Дневник

Въпреки че легалният пазар на цигари се е свил с 30 на сто през първото тримесечие на годишна база, постъпленията от акциз се увеличават с 8%. За януари-март са внесени 361.48 млн. лв. в бюджета при 332 млн. лв. за същия период на 2010 г. Това показват предварителните данни на Агенция "Митници".

В същото време данни на компаниите от бранша показват, че за първите три месеца на годината легалният пазар на цигари се е свил с нови 30%, след като за цялата 2010 г. дружествата отчетоха подобен спад. Легалният пазар на цигари достигна 10.6 млрд. къса за миналата година при 16 млрд. къса година по-рано. Причините са високото ниво на контрабандата (40-45%) и намалялата консумация на цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
fallback