fallback

Преглед на печата за 6 май

08:54 | 06.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ избра 23 октомври за дата на вота в. Новинар

Изборите за президент да бъдат на 23 октомври, неделя. Това предложение официално внесоха депутати от ГЕРБ в деловодството на парламента. Тази дата според мнозинството е най-ранната възможна за провеждането на вота. Тази година обаче изборите ще бъдат 2 в 1, заедно с тези за кметове и общински съветници, които трябва пък да се насрочат от държавния глава. В средата на миналия месец партиите проведоха консултации при президента Георги Първанов, но се изпокараха за датата.

От ГЕРБ обаче не са поискали нови разговори с Първанов за датата 23 октомври. От президентската администрация дори съобщиха, че Първанов не е бил информиран за проекторешението на ГЕРБ. Ако управляващите и президентът не се разберат за датата, може да се стигне до задънена улица.

Морската почивка поскъпва с 20 на сто това лято в. Новинар

Всички услуги и стоки, които се продават по българските морски плажове, ще поскъпнат с 20 процента през летния туристически сезон. Това предупредиха концесионери по време на дискусия за промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Причина за поскъпването е писмо на финансовия министър Дянков, в което преди няколко месеца е предупредил концесионерите, че от началото на годината върху концесионните плащания ще се начисляват 20 процента ДДС. Според концесионерите обяснението било, че досегашната 20-годишна практика е била незаконна и този вид плащания трябва да се облагат с ДДС.

3 пъти седмично Цветанов нарежда подслушване в. Сега

142 пъти м.г., или 3 пъти седмично, вътрешният министър Цветан Цветанов е използвал законовото си правомощие лично по изключение да нарежда използването на СРС, без да се иска съдебно разрешение. Данните изнесе в парламента Христо Бисеров от ДПС, който пое на ротационен принцип шефското място в подкомисията за контрол на СРС. По закон министърът има право на това в случаите на непосредствена опасност от извършване на тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност.

Такова право има и шефът на ДАНС. Използването трябва да се прекрати, ако до 24 часа няма и съдебно позволение. Има хипотеза обаче министърът да иска СРС на всеки 24 часа и така на практика да не се стига до съда.

И "Прозрачност без граници" не се добра до пълната информация за "Тракия" в. Сега

Асоциация "Прозрачност без граници", която официално наблюдава доизграждането на магистрала "Тракия", не е успяла да получи задоволителен достъп до строителната документация по проекта. Заради клауза за конфиденциалност и фирмите изпълнители не са предоставили достатъчно данни за строителните дейности. Частична информация е осигурил и възложителят - Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Така изпълнението на строителните работи е с най-нисък индекс за прозрачност от всички етапи на проекта.

От асоциацията настояват в бъдещи проекти клаузите за конфиденциалност да отпаднат. "Конкурсната процедура за трите лота на "Тракия" бе проведена в условия на висока прозрачност и без дискриминационни условия", обявиха от "Прозрачност без граници". Но оценката за прозрачност на самото изпълнение е ниска - 4.5 от 10. От "Прозрачност без граници" са получили уверение от фирмите изпълнителки, че поддържат архив със сертификати за произход на материалите и протоколи от изпитването им, достъп до самите документи обаче не е осигурен. Не са показани и предписанията на строителния надзор към изпълнителите.

ГЕРБ къса с 20 депутати в. Стандарт Нови лица ще влязат наесен в парламента. ГЕРБ ще се раздели с около 20 от депутатите си. Причината е, че избраниците в парламента ще атакуват кметските кресла наесен и няма да имат право да останат в Народното събрание. Масово депутати от ГЕРБ са заявили желание да се кандидатират за градоначалници и отсега агитират структурите да бъдат номинирани. Ако изпълкомът утвърди кандидатурите им, те напускат жълтите павета и на тяхно място влизат следващите в листите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 26.08.22 г.
fallback