fallback

Преглед на печата за 5 май

07:42 | 05.05.11 г.

Авиобизнесът се обяви срещу въвеждането на нови летищни такси

в. Дневник

Намерението на министерството на транспорта да въведе три нови летищни такси, които да се плащат от авиокомпаниите, предизвиква недоволството на бизнеса. Промените в Закона за въздухоплаването са били обсъдени публично вчера.

Ако измененията бъдат приети, освен такса за кацане, за паркинг и за обслужване на пътници летищните оператори ще събират и такса за шум, за сигурност и за използване на част от навигационните системи за кацане. Превозвачи се обявиха против плащанията, тъй като смятат, че необосновано ще увеличат разходите им, а оттам и цените на услугите.

От 2012 г. фермерите ще декларират предварително земите за евросубсидии

в. Дневник

През следващата година земеделското министерство планира да въведе нова система за регистриране на обработваемите земи, които получават директни плащания на площ от Европейския съюз (EС) и националния бюджет.

Веднага след приключване на приема на документи за субсидии през тази година агроведомството ще започне промяна на системата за кандидатстване, като въведе предварителна регистрация на земите. Целта е да се пресекат случаите на припокриване на парцелите, в резултат на което фермерите понасят санкции.

Вузовете масово събират незаконно високи такси от задочниците

в. Сега

Повечето държавни университет събират от задочно обучаващите се студенти незаконно високи такси. По закон задочниците трябва да плащат три пъти по-ниски суми, но висшите училища масово ги третират еднакво с редовните студенти, показва проучване на „Сега“.

поред закона за висшето образование таксите в държавна поръчка не могат да надхвърлят 50% от годишната издръжка на обучението на студент. В някои ВУЗ-е обаче задочниците и редовно обучаващите се плащат почти еднакви суми.

Хотели в житните ниви може, "перки" не

в. Сега

Занапред плодородните ниви ще могат да се превръщат в строителни площадки, ако върху тях се планува изграждането на хотел или фабрика, но възможността отпада за строеж на ветропарк или слънчева централа. Вчера парламентарната аграрна комисия гласува на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи.

Депутатите приеха, че слънчеви централи и ветропаркове могат да се градят само върху земи от V до Х категория, т.е. най-некачествените. Хотели, фабрики или голф игрища обаче могат да "изникват" върху всички площи. Единственото условие е решението да се взема от кабинета, ако масивът е над 500 дка и е сред най-плодородната земя.

Замразиха заплатите по морето

в. Стандарт

Хотелиери и ресторантьори замразиха заплатите въпреки идващия летен сезон. Възнагражденията тази година няма да минат нивата от миналата, категорични са управителите на хотели в Слънчев бряг. Там 1000 лв. заплата за готвач остава мечта. Залагат на по-малки екипи, с които да изкарат сезона. Най-добре платени остават шеф-готвачите с малко над 600 лв.

Европол: Варна е входната врата на дрогата в Европа

в. Новинар

Варненското пристанище се е превърнало в един от важните транзитни пунктове за внос на кокаин от Латинска Америка в Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в доклад за състоянието на организираната престъпност в ЕС, разпространен от Европол.

България е станала балкански транзитен пункт за морските пратки кокаин от Южна Америка и Западна Африка, предназначени за италианските групировки. В документа е записано, че връзките на уличните банди в някои части на Югоизточна Европа с латиноамерикански групировки създават притеснения, понеже така те получават привилегирован достъп до кокаин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 21.08.22 г.
fallback