fallback

Бойко Борисов: Влизането в еврозоната зависи от подкрепата за пакта Евро плюс

Според премиера единствено с влизането си в пакта ще можем да отстояваме интересите и позициите си

14:42 | 04.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Снимка: БТА

Европейското развитие на България не би могло да се осъществи без тази политическа крачка - подкрепата за пакта "Евро плюс", заяви премиерът Бойко Борисов.

„За да влезем в еврозоната, трябва да участваме в пакта Евро плюс, в противен случай ще чуваме какво се случва на тези срещи и няма да можем да отстояваме своите позиции“, каза премиерът Бойко Борисов в отговор на изказванията от различни парламентарни групи.

Той заяви, че волята на правителството за влизане в еврозоната е налице. Борисов посочи, че българската страна е настоявала данъчната политика да остане национален приоритет и в ЕС се е провела истинска битка.

При подкрепата на пакта "Евро плюс" страната ни не е поставила формално или неформално въпроса за влизането ни в ERM-2. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпроси на депутати след изслушването в парламента на премиера Бойко Борисов за позицията на правителството за присъединяването ни към пакта.

От ДПС и Синята коалиция настояха да разберат дали подкрепата на пакта е била обвързана с влизането ни в т.нар. чакалня на еврозоната - механизма ERM-2.

„Не беше редно на този етап да задаваме темата за ERM-2, защото искаме първо да си свършим работата по този въпрос“, каза Дянков. По думите му, след като Пактът за финансова стабилност на правителството стане факт, въпросът за ERM-2 ще бъде поставен пред европартньорите ни.

Дянков увери депутатите, че според последния вариант на пакта прякото данъчно облагане ще е национален прерогатив за всяка държава. „Това е в интерес на България и ние ще се борим до край за това“, каза още министърът.

По думите на Борисов за България, която е най-бедната страна в Европа, възможността да кредитира страни от еврозоната е теоретична. Борисов за пореден път повтори, че вноската от около 300 млн. евро ще бъде платена, след като страната ни се присъедини към еврозоната и стане част от постоянния европейски механизъм за стабилност.

Отпаднала е формулировката за замразяване индексирането на заплатите, а е заложена възможност за преразглеждане на договореностите за възнагражденията, когато е необходимо, при зачитане на социалния диалог.

Няма изискване ръстът на заплатите да не изпреварва този на производителността на труда, отбеляза още Борисов и допълни, че поради ниските заплати в България още дълги години възнагражденията ще растат по-бързо от производителността.

„Важното е само да не я изпреварват драстично, за да не се стигне до гръцкия сценарий“, коментира премиерът.

Пактът "Евро плюс" предотвратява рисковете за безотговорно и спекулативно увеличаване на доходите, ще бъдем заплатени според това колко реално работим и колко реално произвеждаме, посочи министър-председателят.

Той разясни, че няма задължение за драстично повишаване на пенсионната възраст, но правителството ще бъде принудено да я вдигне, ако не може да плаща на толкова много пенсионери.

Прякото данъчно облагане остава национален прерогатив - т.е. държавата сама ще определя налозите. Вече две години, въпреки тежката криза, държим най-ниските данъци в ЕС, припомни Борисов и подчерта, че никой не ни кара да повишим 10-процентовия плосък данък.

Основните политически цели на кабинета съвпадат с изискванията на пакта - повишаване на конкуренцията, ограничаване на монополите, по-качествено образование, пенсионна реформа, прозрачно управление на финансовия сектор, реформи на пазара на труда, каза Бойко Борисов.

Според него това означава и сериозен ангажимент за провеждане на реформи в страната.

Основните средства за постигане на тези цели са заложени и в пакта за финансова стабилност, предложен от министерството на финансите - ограничаване на преразпределителната роля на държавата, по-сложен механизъм за повишаване на преките данъци, широко балансиран бюджет.

Истинското доверие на европейските партньори се печели с реални политически действия, а не с декларации, затова съм убеден в правилността на решението за подкрепа на "Евро плюс", заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 11.09.22 г.
fallback