fallback

ВАС намали пет пъти глоба на ЕВН България

Първоначално определената глоба от КЗК беше 337 хил. лв.

13:09 | 04.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

През юни 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира „ЕВН България Електроразпределение” АД за нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) с 337 хил. лв. и постанови прекратяване на нарушението.

Днес Върховният административен съд (ВАС) потвърди констатациите на Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба на компанията ЕВН България с монополно положение на пазара, като намалява санкцията до размера от почти 67,5 хил. лв. с основанието, че "в условията на икономическа криза, довела до спад в производството и потреблението, целите на закона биха могли да бъдат постигнати и с налагането на по-нисък размер на имуществената санкция".

Определената сега санкция от ВАС е пет пъти по-ниска от първоначално наложената от КЗК. Настоящото решение на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Производството бе образувано по искане на „Яна” АД, гр. Бургас, което получава електроенергия по кабелен електропровод негова собственост, свързващ предприятието с електрическа подстанция, собственост на „НЕК” ЕАД. „ЕВН България Електроразпределение”  от своя страна използва електропровода за пренос на електрическа енергия и по закон следва да заплаща цена за достъп на собственика – "Яна" АД до момента, когато евентуално го изкупи.

КЗК доказа наличие на нарушение въз основа на факта, че възползвайки се от монополното си положение на пазара, електроразпределителното дружество винаги, при повдигнат въпрос от страна на молителя за заплащане на цената за достъп до съоръжението, е обвързвало началото на плащането с въпроса за изкупуване на съоръжението. По този начин енергийното дружество е отлагало и скъсявало във времето плащането на дължимата от него цена за предоставения му достъп, смята КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
fallback