fallback

КНСБ: Издръжката на живот продължава да расте

Според изследване на синдиката тя вече е 2 112 лв. на месец за четиричленно домакинство

11:45 | 03.05.11 г. 3

Издръжката на живот продължава своя постъпателен ход нагоре и през първото тримесечие на 2011 г. Това показват резултатите от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ през март 2011 г.

В края на миналата година беше регистриран ръст в издръжката на живот от 6,4%. А през първото тримесечие на 2011 г. необходимите средства за нормално съществуване в страната са нараснали с нови 3,3%. В стойностно изражение сумата е 528,14 лв. на човек за един месец, което означава, че четиричленно домакинство (2 възрастни и 2 деца) трябва да притежава 2 112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 8% спрямо същия период на миналата година, а в стойностно изражение за едногодишен период увеличението е със 156 лв. за четиричленно домакинство.

Наблюдава се трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки от началото на годината, сочи изследването. Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през първото тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години.

- Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%

- Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия средно с 8,2%

- Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуци. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%

- Чувствителна поскъпване се наблюдава в групата „Мляко и млечни продукти” с 4,8%, а на годишна база с 15,6%. По-силно е поскъпването при групата на сирене и кашкавал средно със 7%, докато при млеката нарастването е средно с 2,5%

- При „Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%.

- При „Месото и месните продукти” е регистрирано поскъпване с 1,5%.

- При нехранителните стоки и услуги средното поскъпване за тримесечието е с 1,2%, а на годишна база – с 4,8%.

- Най-тревожно повишение на цените се забелязва в групата „Лична хигиена и здравеопазване”, където средното поскъпване е с 4,5%. В най-голяма степен то се дължи на покачване цените на доболничните услуги с 11,3%, на лекарските услуги с 9,6 % и лекарства с 3,7%.

- Като цяло в групата „Транспорт и съобщения” се отчита ръст от 2,3%, но той основно се формира от ръста на транспорта с 2,6%, а на годишна база с 8,3%. При съобщенията цените се задържат на същите ценови нива.

- „Автомобилните бензини, моторни и смазочни материали” бележат нов ценови скок от средно 3,6 % за тримесечието, като само при бензина е с 5,8%, а при дизеловото гориво с 6,9%. Дизеловото гориво надхвърли с над 20,7 % ценовото си равнище за едногодишен период, а бензинът с 14,6%.

- В групата „Облекло и обувки” се наблюдава постъпателното повишение на цените, след като през предходната година тази група поддържаше най-стабилни ценови равнища. Общо за едногодишния период поскъпването в групата е 3,4%, а само за първото тримесечие е с 1,1%. Това е естествена реакция от поскъпването на цените на памука и текстилните изделия на световния пазар.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 199,14 лв. На едно лице, което показва ръст с 4% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
fallback