fallback

БСК ще подкрепи увеличение на минималната заплата от 2012 г.

Камарата е за определяне на специфична минимална заплата в рамките на браншовото колективно трудово договаряне

10:05 | 02.05.11 г.

Българската стопанска камара (БСК) подкрепя увеличение на минималната работна заплата, но от 1 януари 2012 г., съобщиха в официална позиция на камарата.

Според експертите на БСК всички предвидени по закон плащания, съобразени с размера на минималната работна заплата (МРЗ), трябва да бъдат разчетени в бюджета за следващата календарна година.

БСК ще подкрепи актуализация в рамките на процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за 2012 г. след извършване на подробна оценка на въздействие.

Основен ориентир за актуализация на МРЗ е приемането на таван от около 40% спрямо средната работна заплата, достигната към 31 юни 2011 г., в съответствие с преобладаващата практика и средни равнища в страните-членки на ЕС, допълват от работодателската организация.

Българската стопанска камара отново заявява, че е необходимо да бъде насърчавано определяне на специфична МРЗ в рамките на браншовото колективно трудово договаряне.

Сега минималната работна заплата е в размер на 240 лв., като тази цифра е от началото на 2009 г. досега. Съотношението й към средната работна заплата е около 37%. Промяната на бюджетните заплати, пенсиите и социалните помощи също ще бъдат обсъждани в рамките на подготовката и приемането на публичните бюджети за 2012 г., съобщава БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
fallback