fallback

Преглед на печата за 29 април

07:48 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Има проблем с приходите, но „само“ за 100 млн. лв.

в. Дневник

Министерството на финансите очаква годината да приключи с около 100 млн. лв. по-малко приходи в бюджета от планираното. Това става ясно от последния анализ на ведомството на Симеон Дянков. Според документа най-сериозно ще е неизпълнението при събираемостта на осигуровките - 200 млн. лв. Още 100 млн. лв. от прогнозираните приходи от данък печалба няма да бъдат събрани.

От министерството и Националната агенция за приходите (НАП) признаха, че все повече компании се опитват да бавят плащанията на този данък и прибягват до счетоводни трикове.

Върховният съд реши да се заеме със спора за земята под басейна „Спартак“

в. Дневник

Върховният касационен съд (ВКС) ще решава спора за терена под басейна „Спартак“. Трима върховни съдии установиха, че предишното решение, с което земята е призната за общинска, поставя сериозни правни въпроси и те не могат да бъдат оставени без отговор.

Делата за собствеността на терена от близо 17 дка в центъра на София започват преди 8 години. МВР твърди, че има акт от 1984 г., с който е обявено за собственик на „Спартак“ и земята под него. Над 10 години обаче басейнът се стопанисва от фирми, свързани с Алексей Петров.

Виното без спирт и есенция

в. Стандарт

Напитките, които само имат вкус на вино, но се правят от спирт и есенция, няма да може да се наричат вино. Това ще стане с приемането на нов закон за виното, който трябва да бъде изработен до юни, обясни във Варна инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Членовете на Черноморската регионална лозаро-винарска камара поискаха мерки срещу фалшификаторите на вино.

Те убиват родния пазар и имиджа на българското вино в страни като Англия и Германия. Като изнасят вино за Букурещ по 40 евроцента за литър, ще унищожат и румънското производство, заяви Цанко Станчев, който е винопроизводител с 30-годишен стаж.

Всеки втори готов за черна каса

в. Стандарт

Всяка пета жена и всеки четвърти мъж у нас са работили без никакъв договор в последните месеци време. Това показва национално проучване на агенция АССА-М за положението на работещите жени у нас. Това е чиста сива икономика, коментира проф. Михаил Мирчев.

Изследването показва, че у нас двата пола са почти напълно равнопоставени за разлика от много западноевропейски страни. Кошмарни обаче остават условията на трудовия пазар в страната. 14 на сто от хората са останали без никакви или с непълни осигуровки, сочат данните.

Глоба заплашва хиляди безработни за неподадена данъчна декларация

в. Сега

Хиляди българи, останали без работа през миналата година, са заплашени от глоба до 500 лв. за неподадена данъчна декларация. Съкратените работници, работодателите и счетоводителите масово не знаят, че от тази година за пръв път са длъжни да декларират доходите си, дори да са били само на трудов договор.

До миналата година съкратените не декларираха доходи, защото при трудови договори данъкът се удържа авансово от работодателя.

Биохраните бележат ръст на продажбите от 15 процента

в. Новинар

Продажбите на биохрани в България отчитат ръст от 15 процента. Това заяви Любомир Попйорданов, председателят на асоциацията за алтернативен туризъм. Според него продажбите на подобни стоки стават все повече. Това е така, благодарение на доверието на хората, към стоката.

Попйорданов заяви, че производителите имат много трудности и затова е важно хората да ги разбират. Стоката им е малко по-скъпа от останалата, но това се дължи на редица причини и важи за останалия свят, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 09.09.22 г.
fallback