fallback

Утре ДФ „Земеделие“ ще изплати директните плащания на фермерите

Преводи няма да получат длъжниците към НАП и НОИ

16:48 | 27.04.11 г.

Утре ДФ „Земеделие“ ще изплати всички субсидии по директните плащания на площ за стопанската 2010 г. с изключение за тези земеделски производители, които не са се издължили към бюджета. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов по повод кампанията за изплащане на европейски и национални субсидии за 2010 г.

Въпреки проблемите, които бяха установени с декларираните площи за 2009 г., експертите са успели счетоводно да приспаднат санкциите за площите от недопустимия слой. „В резултат на това ние ще изпълним ангажимента, който правителството пое в споразумението с производителите до 30 април всички фермери да получат плащанията си за миналата година“, обяви Порожанов.

Освен за длъжниците към Националната агенция по приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) няма да се направят преводи и за онези 5800 производители, за които бяха установени грешки и които са заявили, че не са получили актовете си, издадени от фонда, поясни заместник-изпълнителния директор на фонда Свилен Костов.

Експертите очакват, че до 15 юни ще бъдат изчистени и плащанията за производителите, които все още не са се издължили към националния бюджет.

Малка част от земеделските производители трябва да връщат суми над 50 хиляди лева. Само двама фермери ще бъдат санкционирани със 100 хиляди лева. Извън тези случаи има още 9 хиляди, които ще плащат санкции до 100 евро, като тези суми вече са им прихванати от плащанията за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
fallback