fallback

Регистрирането на нова фирма ще става за 1 час от средата на 2013 г.

Срокът за пререгистрация на фирмите изтича в края на юни, припомнят от Агенцията по вписванията

11:41 | 27.04.11 г. 7

В началото на май България и Португалия ще внесат съвместен проект в Европейската комисия (ЕК), който предвижда чувствително намаляване на срока за регистрация на фирма у нас. Това съобщи пред БНР председателят на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Проектът е наречен „Фирма за един час” и цели да реализира възможността на място в Агенцията по вписванията да бъдат извършвани всички действия, необходими за регистрирането на фирма чрез попълване на унифицирани документи.

До края на годината проектът трябва да бъде одобрен. След това има технологичен период от време, в рамките на година и половина, за да бъде внедрен, защото той изисква преработка на информационните системи и ревизия на законодателството.

Ако всичко върви по план, проектът ще бъде реализиран до средата на 2013 г., смята Николова. Тя припомни, че към настоящия момент регистрацията на фирма става за два дни. „Освен че ще се попълват унифицираните документи, висококвалифицирани служители на агенцията ще обслужват желаещите да регистрират фирма за 1 час. Човешкият фактор няма как да бъде елиминиран изцяло”, коментира още тя.

Броят на фирмите, които са се пререгистрирали към момента, е обезпокоително малък, отбеляза Виолета Николова. „Това е типична черта на българина – да чака в последния момент да си свърши работата. В рамките на три години се съмнявам, че някой е останал неосведомен, че срокът за пререгистрация изтича”, каза Николова и припомни, че крайният срок е 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
fallback