fallback

Преглед на печата за 27 април

07:48 | 27.04.11 г.

Строителството в София излиза от фризера в. Дневник

Проекти за молове, търговски центрове и жилищни комплекси, които близо две години стояха във фризера заради финансовата и икономическата криза, вече започват да се размразяват. Тенденцията е по-ясно изразена в София, където в последните няколко месеца бяха възстановени инвестиции за около 700 млн. евро, показва проверка на "Дневник".

Сред тях са "Мол България", "Парадайз център", "Сан Стефано плаза", жилищният комплекс "Уинслоу гардънс", както и административната сграда "Милениум център" срещу НДК. Магазинът на ИКЕА предстои да бъде отворен във втората половина на годината с възстановеното след две години прекъсване строителство.

Експерти на Дянков в спор за мерките за по-евтини горива в. Дневник

В Министерство на финансите има разминаване в експертните позициите по повод исканията на превозвачи, с които да се понижат цените на горивата, научи "Дневник". През миналата седмица транспортните компании подписаха протокола с исканията си към правителството. Едното от тях е да се намери механизъм за облекчаване на вноса.

Не е ясно обаче дали това предвижда отмяна на контролните мерки, които задължават доставчиците от чужбина да разтоварват горивата в данъчни складове, където те се измерват, и едва след това се разпространяват по бензиностанциите. Преди време вносителите заявиха, че това оскъпява доставките заради разходите по изграждане на складовете.

Въпреки обещанията за реформа чиновниците се увеличават в. Сега

Административната реформа на кабинета се провали. След извършените съкращения в началото на мандата на Бойко Борисов министерствата са започнали отново да увеличават щатните бройки. Щатовете растат дори във финансовото министерство въпреки заричането на вицепремиера Симеон Дянков да реформира администрацията и да съкрати чиновниците.

Това показа справка на "Сега" за промените в числеността на министерствата, извършвани с цената на многократни изменения на устройствените правилници на институциите. Данните показват, че в някои министерства щатните бройки плътно се доближават до тези от времената на тройната коалиция.

Търновският кмет получи условна присъда за 400 хил. лв. вреди в. Сега

Традицията кметове да са често обвиняеми, но да бъдат съдени рядко, а накрая винаги да получават условни присъди бе затвърдена и с градоначалника на Велико Търново Румен Рашев. Вчера той получи двугодишна условна присъда с четиригодишен изпитателен срок от Великотърновския окръжен съд. Прокуратурата бе поискала 4 години ефективно.

Кметът на Търново бе признат за виновен в престъпление по служба при отреждане на право на строеж върху общински имот, при което общината е претърпяла вреда в размер на 423 489.60 лв. Той получава и забрана да заема обществени длъжности за 4 години. Прокуратурата настояваше за присъда и за Елена Абаджиева, бивш главен архитект на Велико Търново, но тя бе напълно оправдана. Решението на съда не е окончателно.

Раздор в бизнеса за по-големи заплати в. Стандарт

Минималната работна заплата скара две от големите работодателски организации. След срещата със социалния министър Тотю Младенов вчера шефовете на БСК и КРИБ си размениха остри реплики на брифинг. "Нямате смелост да кажете, че сте за държавно определяне на заплатите", обърна се към Огнян Донев председателят на БСК Божидар Данев. "Господин Данев, карате ме да се чувствам като ученик", отвърна Донев, който председателства КРИБ.

Двете работодателски организации са на противоположни позиции по въпроса трябва ли да бъде увеличена в средата на годината минималната работна заплата. "Тя в момента се е превърнала в бюджетен инструмент, а не в оценка на приноса на труд", обясни Божидар Данев. По думите му Българската стопанска камара е твърдо против подобна законодателна намеса на държавата.

“Уестингхаус” би участвал в конкурс в. Стандарт

за изграждането на атомна централа у нас, ако той бъде обявен за нова площадка. Това заяви вицепрезидентът на американската компания за Южна Европа Хосе Гутиерес. Той поясни, че "Уестингхаус" не е участвала в конкурса за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене", тъй като условията са били компанията да дострои централата, използвайки изградената на площадката инфраструктура и наличното там оборудване. При обявяване на открит търг за изцяло нова ядрена мощност у нас, независимо дали ще бъде около Белене, Козлодуй или на друго място, "Уестингхаус" ще се включи със своя оферта, каза Гутиерес.

Падат звезди от 30 процента от хотелите в. Новинар

20-30 процента от хотелите ще загубят категорията си след влизане в сила на новият Закон за туризма. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред bTV. Причината е, че законът ще върне т. нар. "срочна категоризация". До момента категорията на всеки хотел се дава безсрочно. След приемането на промените на всеки пет години ще се прави проверка на място дали хотелът отговаря на изискванията на звездите, които са му определени.

Някои от хотелите ще бъдат проверени веднага след влизане в сила на закона, тъй като принципът е, че броенето на петте години започва от датата на последното издаване на категория. Очаква се след проверката категорията на близо една трета от хотелите да бъде понижена, заради неспазване на изискванията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 31.08.22 г.
fallback