fallback

Проблемът на АЕЦ Белене е ефективността, а не безопасността

Отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните страни, смята бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин

12:47 | 23.04.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

"Проблемът на една бъдеща атомна централа в Белене не са мерките за сигурност, а нейната ефективност", е заявил бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин в интервю за Хоризонт.

Според него, отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните страни за износ на ток от АЕЦ Белене.

По повод мерките за сигурност Нигматулин е казал:

„Районът на Белене е близо до Румъния, която е сеизмично опасен район. Румънските земетресения от 6-та, 7-ма степен се усещат дори в Москва и затова централата в Белене е проектирана така, че да издържа най-малко при 8-ма степен.

Другото е свързано с необходимостта при евентуална авария да има ефективно охлаждане на реакторите поне за 72 часа чрез пасивните системи за сигурност. Това са три денонощия, в които да бъдат доставени дизел-генератори за възстановяване на захранването на помпите за охлаждане, макар че за тази цел е достатъчно и едно.

Ние имахме подобен случай на Колския полуостров, както и в Армения, като задачите там бяха решени за по-малко от 24 часа, а вие ще имате троен резерв.”

(БНР)

Всичко по темата може да проследите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
fallback